Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, Niğde'de

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "900 yıl geçmesine rağmen birbirimizi anlama konusunda, örf, adet, gelenek gibi her konuda birliğimizi gördük" dedi.


Tüymebayev, Niğde Belediyesince yapılan Abılay Han Parkı ve park içerisindeki Abılay Han heykelinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu parkın bir simge olduğunu söyledi.

Kazakistan'daki Türk şirketleri sayısının bin 200'ü geçtiğini ve Türkiye-Kazakistan ekonomik hacminin 4 milyar dolara ulaştığını belirten Tüymebayev, hedeflerinin 20 milyar dolar olduğunu, Kars-Tiflis-Bakü demir yolu tamamlandığında da Kazakistan ile Türkiye arasında direkt bağlantı kurulacağını vurguladı.

Geçen yıl bağımsızlıklarının ilanının 20'nci yılını kutladıklarını ifade eden Tüymebayev, şunları kaydetti:

"Aradan 900 yıl geçmesine rağmen birbirimizi anlama konusunda, örf adet gelenek gibi her konuda birliğimizi gördük. Uzun yıllar hiçbir şey bozulmamış, bağımsızlığımızın ilanından sonra ilk demokratik ilişkimizi kuran kardeş ülke Türkiye olduğu için biz memnunuz. Ticari, ekonomik, kültürel, eğitim alanlarında bir olmamız çok önemli. Kazakistan'da Türkiye çok seviliyor. Yaklaşık 25 Türk dizisi izleniyor. 28 Kazak-Türk Lisesi faaliyette. 3 Kazak-Türk üniversitesi var ve yüz binlerce Kazak vatandaşı Türkçeyi çok iyi biliyor, konuşup yazabiliyor."

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise Kazakistan adının Anadolu'nun fethini hatırlattığını belirterek, "Anadolu'nun fethinin planlandığı coğrafya, Kazakistan'ın Türkistan eyaletinin Yesi şehridir. Ahmet Yesevi'nin 40 yıl ilmek ilmek, gece gündüz demeden yaptığı gayretlerle Anadolu'ya yapılan akınlar, peşinden göç edilen, göçen çok büyük kitleler ve Anadolu'nun bize hediye edilmiş hali gelir. Anadolu'dan Kazakistan'a bu duygularla selam ve saygılar gönderiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükelçi Tüymebayev, Vali Kılıç ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a Kazakistan-Türkiye dostluk ve iş birliği madalyası takdim etti.

Daha sonra parkın açılışı gerçekleştirildi.

Eski Kayseri Caddesi'nde 5 bin metrekarelik alana yapılan park içerisine Kazakistan kurucularından Abılay Han heykeli yerleştirilerek, parka "Abılay Han Parkı" adı verildi.

Törene Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünde yaşayan çok sayıda Kazak vatandaş da katıldı.

Kaynak: AA