Şırnak Valisi İpek, Cizre Olaylarını Değerlendirdi

Şırnak Valisi Hasan İpek, Cizre’deki olayların bitmesi durumunda 2 yıl içerisinde ilçenin ekonomik ve sosyal anlamda Türkiye’nin ileri gelen ilçeleri arasına girebileceğini söyledi.

Şırnak Valisi İpek, Cizre Olaylarını Değerlendirdi

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nda Anadolu Jet tarafından başlatılan Ankara-Şırnak seferi için düzenlenen törene katılan Vali Hasan İpek, Cizre ilçesinde son günlerde devam eden olaylarla ilgili açıklama yaptı. İlçede 3 gün süren olayları anlamakta güçlük çektiğini ifade eden Vali İpek, bunun çözüm süreciyle bağdaşmadığını dile getirdi. Şırnak üzerinde problem çıkarmak isteyen bir yapı olduğunu belirten Vali İpek, “3 gündür Cizre ilçemizde olaylar oldu. İşin doğrusu demokratikleşme paketinden sonra böyle olayların olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Ayrıca çözüm süreci ile hiç bağdaşamayan görüntüler yaşadı maalesef Cizre. Bu anlamda hala Şırnak üzerinde ciddi problem çıkarmak isteyen bir yapı var. Bu yapının çözülmesini bekliyoruz. Şırnak ve Cizre halkının Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi çözüm sürecinin nimetlerinden faydalanmak istiyor. Bu anlamda bizlerde bunu bekliyoruz. Ciddi tedbirler aldık. Belki çok büyük eylemler planlanmıştı. Ucuz atlattık diyebiliriz. Dün vatandaşın pazar yerini yakıyorlar. Bunun hak savunuculuğu ile alakası yok. İlk Kürtçe okul Şırnak’ta açılacak. Bunun müracaatı başladı.

Bu olaylara Şırnak halkı pek destek vermedi. Ama militarize olmuş bazı gruplar, son 3 gündür özelikle Cizre’yi karıştırmaya çalıştılar. İnşallah bu olaylar tekrar etmez diye düşünüyoruz” dedi

Cizre’de olayların bitmesiyle ekonomik ve sosyal anlamda Türkiye’nin ileri gelen ilçelerden olacağını belirten Vali İpek, Cizre'nin ekonomik olarak potansiyeli olan bir yer olduğunu söyledi.

İpek, "Cizre tarihi geçmişi olarak çok ciddi potansiyeli olan bir yer. Burada olay çıkarmanın bir anlamı yok. Çünkü bu olaylar bitse 2 yıl içerisinde Cizre Türkiye’nin ilçe bazında hem ekonomik hem de sosyal anlamda ileri ilçelerinden gelebilecek durumda. Ama ısrarla buranın üzerinde duruluyor. İşin doğrusu Şırnaklıların başlatmış olduğu bir sivil toplum inisiyatifi var. Bu inisiyatif olayları çok ciddi bir şekilde engelledi. Cizre’de de kaymakamımız sivil toplum inisiyatifiyle görüşmelerini yapıyor. Biz de yapıyoruz. İnşallah o inisiyatifte buradakileri engeller. Tümüyle Şırnak halkı ilçeleriyle rahat bir nefes alır” şeklinde konuştu

"EYLEM ÇIKARANLARDAN HESABI SORULACAK"
Vali İpek, Cizre'de eylemlere karşı polisin operasyonlar düzenlediğini de söyledi.

İpek, "Eylemin ikinci gününde 700 molotofkokteyli, 100 civarında el yapımı bomba ele geçirildi. Ama aynı gecede 400 molotofkokteyli atıldı. Yine aynı gece 115 el yapımı bomba atıldı. Orada polise ve halka ama sonuçta caddeyi kapatmak istediler, yol kesip kimlik sormak istediler, ama başarılı olamadılar. Ama mücadele devam etti. Eylem dün akşam itibari ile kepenk kapatma ile sona erdi. İnşallah bir daha eylem olmaz diye düşünüyorum. Cizrelilerin kendi mahallesine sahip çıkmasını bekliyorum. Bu kadar yer yakıldı, yıkıldı. Eylem çıkaranlara karşı mutlaka hesap sorulacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA