Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Ağrı'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yargıtay'ın Balyoz Planı Davası kararına ilişkin, "Bütün nitelikleri göz önünde bulundurduğumuz zaman Türkiye'nin demokrasi yürüyüşü açısından önemli bir kazanım diye düşünüyorum, bu tür bir yargılamayı yapabilmiş olmak. Darbe teşebbüsünü yargı konusu yapabilmiş olan Türkiye, demokrasi yolunda hamle kat etmiştir" dedi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya gelen Yazıcı, Vali Mehmet Tekinarslan'ı makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yazıcı, bir gazetecinin Yargıtayın Balyoz Planı davası için verdiği karara ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Balyoz davası son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biridir. Olaya bütüncül bakışla baktığımız zaman Türkiye'de ilk defa bu boyutta, bu nitelikte gerçekleştirilen bir ilk yargılamadır bana göre. Elbette ki yakınlarının veya bu dava dolayısıyla hüküm giymiş olanların mahkumiyetler üzüntü vericidir. Her ne olursa olsun hiç kimse arzu etmez bir mahkeme kararıyla hapse düşmeyi ve onun yakını olmayı. Bu üzüntü vericidir ama düzen de önemli, demokratik ilerleme önemli. Bu boyutta bütün nitelikleri göz önünde bulundurduğumuz zaman Türkiye'nin demokrasi yürüyüşü açısından önemli bir kazanım diye düşünüyorum, bu tür bir yargılamayı yapabilmiş olmak. Darbe teşebbüsünü yargı konusu yapabilmiş olan Türkiye, demokrasi yolunda hamle kat etmiştir. Bunların da bana göre baş, göz kırmadan kurallara dikkat edilerek gerçekleştirildiği kanısındayım. İnşallah bir yanlışlık olmamıştır. Hayırlı olmasını diliyorum."

Kanunların düzeni korumak için var olduğunu belirten Yazıcı, "Adalet mülkün temelidir' denir. Kanunlar ne için var, düzeni korumak ve tesis etmek için var. Yargı erkinin görevi de o düzeni tesis etmek ve düzeni bozanlara da yasalarda öngörülen yaptırımları uygulamak için var. Elbette ki önemli bir dava bu" diye konuştu.

Söz konusu davayı çok değişik açılardan irdelemenin mümkün olduğunu ifade eden Yazıcı, "Yapılan her faaliyet bir sonuç ortaya koyar, o faaliyetin öznesi durumunda bulunan insanların durumunu ayrı tutarak bir bütüncül bakışla baktığımız zaman" dedi.

Tüketici kanun tasarısının da yıl sonuna kadar meclisten geçirilerek yasalaşmasını sağlamayı düşündüklerini anlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Tüketici kanun tasarımız, 87 maddeden oluşuyor. Meclis kapanmadan önce Bakanlar Kurulu'nda tartışıldı. Meclise intikali sağlandı ve ilgili komisyonla görüşüldü. Meclis genel kurulunda da ilk sırada mecliste görüşülecek müzakere edilerek, yasalaşması sağlanacak önemli tasarılarımızdan biridir. Sanırım sene sonuna varmadan bütçe görüşmeleri yoğunluğu başlamadan inşallah bu kanunu meclisten geçiririz. Orta vadeli programda kredi kartlarına getirilen limit hakkında da şunu söyleyebilirim, o bir öneri aşamasında o alan, disipline edilmeye muhtaç. Frenleyici ve tüketim konusunda insanları daha bilinçlendirmeye götürecek bir uygulama ve yararlı olacağını düşünüyorum. Hepimiz tüketici konumundayız ama tüketicinin harcamalar noktasında bilinçli olması gerekir. Yapılan orta vadeli düzenleme de tüketiciyi bilinçlendirmeye dönük uygulamalardır."

Vali Tekinarslan, Bakan Yazıyı'a çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA