Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu Açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak, kapsamlı çözüme yönelik görüşmelere sonuç alıcı ve zaman takvimli bir çerçevede hemen başlamaya hazır olduklarını belirterek, "Aynı iradeyi Rum tarafından da bekliyoruz" dedi.

New York'taki temaslarının ardından adaya dönen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ercan Havaalanı'nda basın toplantı düzenledi.

BM Genel Sekreter Ban Ki-mun ile New York'ta bir araya geldiğini ifade eden Eroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet temsilcisiyle görüştüğünü söyledi.

Görüşmeler konusunda Ban-Ki-mun'a bilgi aktardığını ifade eden Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak, kapsamlı çözüme yönelik görüşmelere sonuç alıcı ve zaman takvimli bir çerçevede hemen başlanmaya hazır olduklarını, aynı iradeyi Rum tarafından da beklediklerini kaydetti.

-"Yıl sonuna kadar çözüme ulaşmak için siyasi irade gösterilmeli"

Rum Lider Nikos Anastasiades'in seçilmesinin üzerinden yedi ay geçmiş olmasına rağmen henüz kendileriyle masaya oturmadığına dikkati çeken Eroğlu, Anastasiades'ten, bugüne kadar sağlanan ilerlemeleri kabul etmesini ve yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşmak için siyasi irade göstermesini beklediklerini aktardı.

Bir anlaşmayla ortaya çıkacak devletin, yeni bir ortaklık olacağının ve bunun iki tarafın eşit rızasıyla ortaya çıkacağının açık olduğunu dile getiren Eroğlu, güvenlik ve garantileri etkisiz hale getirecek, sulandıracak yaklaşım ve düzenlemeleri kabul edemeyeceklerini, iki kesimliliğin BM'nin tanımladığı şeklinde korunmasının ise kendileri için hayati önem taşıdığını bildirdi.

-"Görüşmelere önyargılarla oturulmamalıdır"

Eroğlu, görüşmelere peşin hükümler, önyargılar ve ön şartlarla oturulmaması gerektiğine dikkati çekerek, mevcut sorunların müzakere yoluyla, yapıcı ve samimi bir ruhla aşılabileceğini belirtti.

Garantör ülke Türkiye ve Yunanistan'ın Dışişleri Bakanları'nın geçen hafta, önemli bir adım attıklarını hatırlatan Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak hedeflerinin, yıl sonuna kadar kapsamlı bir uzlaşıyı gerçekleştirmek olduğunu dile getirdi.

Görüşmelerde bir uzlaşıya varıldığı takdirde, bu uzlaşının adadaki iki halkın ayrı ayrı ve eşzamanlı referandumuna sunulacağını anlatan Eroğlu, zaman geçirmeden artık bu sorunun çözülmesi gerektiğini savundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, toprak konusunun ülkeye huzursuzluk verebileceğini, bu nedenle toprak konusunun en son görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA