Cü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arslan:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. N.

Cü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arslan:
Talat Arslan, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi ile ilgili olarak, "Demokratikleşme paketi bir bütün olarak ele alınmalı özellikle felsefesi tahlil edilmeye çalışılmalıdır. Paketin içeriğinde yer alan maddeler incelendiğinde insanın insan olmadan kaynaklanan haklarının önündeki engellerin kaldırıldığı görülür" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi ile ilgili değerlendirmeler yapan Prof.Dr. N.Talat Arslan müesses nizamın bütün engellemelerine rağmen halkın iradesinin tezahürü olarak iktidara gelen ve son on yılda bu her türlü engellemelere rağmen bu mücadeleyi devam ettiren bir siyasi iktidarın devlet kavramına yaklaşımını iyi analiz etmek gerektiğini belirterek, "Bütün bu yapılanlar devlet mefhumuna yaklaşım ve vatandaş devlet münasebetleri müvacehesinde değerlendirilmelidir. 18.madde de toplanabilecek demokratikleşme ilkelerini; her türlü ideolojik, etnik ve dini kimlikten ayrı ve bütün farklılıklara eşit mesafede bir varlık olma yolunda atılan adımlardan bir yenisi olarak ele almak gerekir. Paketin içeriğinde yer alan maddeleri incelendiğinde insanın insan olmadan kaynaklanan haklarının önündeki engellerin kaldırıldığı görülür. Bu konuda belki de Cumhuriyet tarihinde yapılan en önemli düzenlemeler yer almaktadır. Başörtüsü ile kamu hizmetlerini yerine getirebilme, kendi anadili ile kamusal hizmetlerden yararlanma, anadilini öğrenip öğretebilme, dini inanç ve kanaatlerinin gereklerini yerine getirirken herhangi bir engelle karşılaşmama, roman, alevi, süryani vs. tüm vatandaşlara yönelik düzenlemeler bu milletin tarihi mirasında çok önceden var olan millet nezdinde yaşayan ama bir dönem için kamusal alanda engellerle karşılaşan meseleler olmuşlardır. Devlet şefkat ve barış dilini kullanarak vatandaşlarının farklılıklarından kaynaklanan zenginliği değerlendirmek istemektedir. Devlet aslında farklılıkların bir zaafiyet, acziyet, dışlanma, eşitsizlik olmadığını tam tersine bir zenginlik unsuru olduğunu ve 21. yüzyılda küresel dengeler arasında yer alacak bir Türkiye için birlik ve beraberlikten daha büyük bir gücün bulunmadığını bir kez daha bu yapılanlarla ortaya koymaktadır" dedi.

'ÇEŞİTLİ KESİMLERİN BEKLENTİLERİNE YÖNELİK'
Demokratikleşme paketin içinde yer alan seçim barajının düşürülmesi, yüzde 3'ün üzerinde oy alan partilere hazine yardımının yapılması, seçim sistemi konusunu temsilde adalet ve yönetimde istikrar olgularını bağdaştıracak şekilde yeniden tartışmaya açmasının, egemenliğin sahibi vatandaşın iradesinin yönetime yansıması yönünde yapılan mühim düzenlemeler olduğunu kaydeden Prof.Dr.Arslan, "Yapılan düzenlemeler her türlü ötekileştirmeden uzak olarak insan odaklı olarak değerlendirilmelidir. Demokratikleşme paketi detaylı olarak ele alındığında ortaya çıkan düzenlemelerin etnik ve dini farklılık olmaksızın çok çeşitli kesiminden insanların beklentilerine yönelik olduğu görülür. Çözüm süreci kapsamında sadece belli bölgeye ve belli etnik gruplara yönelik olmadığını özellikle tekrar tekrar vurgulamak gerekir. Terör ve Kürt kökenli vatandaşların meselelerinin çözümü konusunda önemli düzenlemeler içeren açıklamaların insan hakları bağlamında ele alındığı özellikle belirtilmelidir." diye konuştu.

'İDEAL DEMOKRASİYE OLABİLDİĞİNCE YAKLAŞILMALI'
Hayatın geçmişe bakarak anlaşıldığını ve geleceğe bakarak yaşandığına vurgu yapan Arslan, "Herkes gibi siyasetçilerde geçmişte yaşananlardan ders çıkarmalıdırlar. Sayın Başbakanımızın sözlerine başlarken demokrasi mücadelesinde köşe taşları olan Atatürk, Menderes, Özal, Erbakan ve bunların yaşadıklarını hatırlatması onların mirasına ne kadar sahip çıktığını ve bu mücadeleyi yılmadan sürdüreceğini göstermesi açısından ayrıca üzerinde durulmalıdır. Demokrasi ideal bir rejimdir. İdeali yakalamanın imkansızlığı herkesçe bilinmektedir. Bizim üzerimize düşen vazife bu ideale olabildiğince yaklaşmaktır. Demokratikleşme yolunda atılacak adımların geciktirilmesi hem içerde hem de küresel dünyada ülkemizi daha da sıkıntıya sokmakta hem de çözümün maliyeti katlanarak artmaktadır. Bu milletin daha fazla kaybedecek zamanı kalmamıştır. Mevcut hali ile ortaya çıkan düzenlemeleri bu yolda daha çok çabalar sarf etmemiz gerçeği ihmal edilmeden ideale yönelik önemli bir adım olduğu belirtilmelidir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA