Dsi'den Sondaj Kuyularına Sayaç Mecburiyeti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Rezerv Kontrol çalışması kapsamında bütün Sondaj kuyularına 25 Şubat 2013 tarihine kadar sayaç takma mecburiyeti getirildi.

DSİ 12. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, uygulama sayesinde DSİ'nin, personelin saha kontrol maliyetini azaltması ve ilerleyen aşamalarda uzaktan yükleme ve kontrol imkanı sunulması da hedefleniyor.

Yönetmelik gereğince 13 Şubat 2013'e kadar tüm kamu, özel, tüzel, kurum ve kuruluşlara mevcut ve yeni açılacak kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılacak.

Ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı kullanma belgesinde belirtilen çekilebilecek azami su miktarı, ön yüklemeli karta sayaç üreticisinin teslim ettiği yükleme ünitesi ve karta yüklenen kullanılabilecek.

Azami su miktarına ulaşılınca çekim engellenerek DSİ tarafından kontrol altına alınacak.

Türkiye'de hesaplanmış emniyetli yer altı suyu rezervinin yılda 14 milyar metreküp olduğunu belirten DSİ yetkilileri, rasat kuyularında ölçülen yer altı suyu seviyesi değerlerinden elde edilen sonuçlara göre, herhangi bir tedbir alınmayıp mevcut durumun devamı halinde, yakın bir gelecekte ekonomik olarak yer altı suyu çekiminin mümkün olmayacağını belirtti.

Muhabir: Musa Özyürek

Yayıncı: İsmail İçer
Kaynak: AA