Opak: Türkiye, 2012'yi Yaklaşık Yüzde 2,8 İla 3 Büyümeyle Kapatabilir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Opak, Türkiye'nin 2012 yılını yaklaşık 2,8 ila 3 arasında bir büyümeyle kapatacağını tahmin ettiğini belirtti.

Opak, enflasyonun tek haneli rakama düştüğüne işaret ederek, bundan sonra yüzde 5-6 bandında seyredeceğini ifade etti.

Opak, "Bir önceki yıl yüzde 8,5 büyümüştük. Bakıldığında büyümenin hızı biraz düşmüş. Ama şunu hatırlatmak istedim. Biz uzun yıllar Avrupa Birliği ile rakamlarımızı kıyasladık. 2012 yılında Avrupa Birliği'nde rakamlar yüzde 1 civarında küçülmüş olacak." dedi.

MÜSİAD Adıyaman Şubesi'nin 2. Genel Kurulu, Adıyaman Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Programa katılan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak, 5084 sayılı teşvik kanunuyla alakalı bakanlarla yatığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, MÜSİAD'ın hazırladığı ekonomik raporları anlattı. Opak, "Biz uzun yıllar Avrupa Birliği ile rakamlarımızı kıyasladık. 2012 yılında Avrupa Birliği'nde rakamlar yüzde 1 civarında küçülmüş olacak. Hep gelişmiş ülkeler statüsünde gördüğümüz Avrupa Birliği'nin yüzde 1 civarında küçülerek kapatacağı bir yılda, bizim yüzde 2,8 gibi büyümemiz ve ben hala büyümeye devam ediyorum demesi, olumlu bir göstergedir." diye konuştu.

Cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulunan Opak, önceki yıl 77 milyar dolar civarında olan cari açığın, bu yılı 50 milyar dolar civarında kapatacağını söyledi.

Opak, şöyle dedi: "Bu cari açıktan memnun değiliz ama bu hızlı düşüşle ilgili Türkiye'nin geleceği açısından olumlu düşünüyoruz. Enflasyon rakamlarına gelince; yüzde 6,16 ile enflasyon en dip noktasına geldi. Enflasyonun geldiği nokta ve bize verdiği mesaj; tek haneli rakama düştüğü ve bundan sonra yüzde 5-6 bandında seyredeceğidir. Dördüncü konu işsizlik oranları; henüz kapanış rakamları açıklanmadı ama Türkiye yılı yüzde 9,2 ila yüzde 9,5 arasındaki oranda bir işsizlik oranıyla kapatacak. Elbette gönül ister; işsizlik hiç olmasın ama bir taraftan işsizlikten bahsederken, bir taraftan da istihdam edecek işçi bulamıyoruz." Teşvik yasasıyla ilgili bakanlarla görüştüklerini aktaran Opak, "Bu yasa devam etmeyecek. Bu yasanın temelinde istihdam vardı. Hükümetimiz bu istihdam ile ilgili kısmını devam ettirmek için bir takım çalışma içinde. Önümüzdeki günlerde sonuçlarını alırız." dedi.

MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin de 5084 sayılı teşvik kanununun kaldırılmasıyla Adıyaman'ın büyük darbe aldığını belirterek, uçak seferlerinin saatleri ve seferleriyle ilgili mağduriyetlerini dile getirdi.