Zirve'de Yeni Deliller Binbaşının Sakladığı Diskten Çıktı

Malatya Zirve Yayınevi'nde işlenen katliamlara ilişkin davada, sanık yakını tarafından teslim edilen harddisk yeni delilleri gün yüzüne çıkardı.

Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil’in Kırşehir’de yaşayan kayınbiraderi H.K. tarafından Kırşehir Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırılan harddisk, 16 Ocak’ta Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edildi. Harddiskten, davadaki tutuklu sanıklar tarafından Malatya Jandarma Komutanlığı’nda hazırlanan önemli belgeler çıktı. Harddiski polise teslim eden H.K., yeni satın aldıkları eve taşınırken annesinin yatak odasındaki gardırobunda bulduğu 500 GB kapasiteli bilgisayar belleğini iş yerinde yedekleme işleminde kullanmak için yanına aldığını belirtti.

Harddiski kullanmak için açtığında Zirve Yayınevi cinayeti, Ergenekon davası gibi gündemde olan konularla ilgili bilgiler bulduğunu anlatan H.K., tutuklu yargılanan eniştesi ‘Haydar Yeşil’in durumuna faydası olur’ düşüncesiyle polise teslim ettiğini söyledi.

Savcılık tarafından çözümlenen ek deliller 26 klasör halinde dava dosyasına eklendi. Ek delil klasörleri arasında, Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve İlker Çınar'ın misyonerlikle ilgili yaptıkları çalıştayların görüntüleri de yer aldı. Dokümanlar arasında Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin haberler, Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Malatya'da yapılan protesto gösterilerine ait görüntüler, Ermeniler ve Hizmet Hareketi'ne ilişkin bilgi ve belgeler, misyonerlere ilişkin adreslerin yer aldığı şema bulunduğu belirlendi. Delillere ilişkin hazırlanan raporda, H.K.’nın ifadeleri, elektronik ortam dosyalarının imaj karşılaştırmaları sonucunda harddiskin Haydar Yeşil'e ait olduğunun saptandığı belirtildi. Raporda, davada sanık olarak yargılanan Malatya eski İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger'in Haydar Yeşil’den Zirve Yayınevi cinayetine yönelik yaptıkları çalışmaları iyi saklamasını istediği, Yeşil’in de bilgisayar belleğini memleketi Kırşehir’deki kayınvalidesinin evinde kullanılmayan eşyalar arasına sakladığına yer verildi.

Dokümanlarda eski adı ‘Kayra’ olan Zirve Yayınevi’ndeki kitap sayısı, hangi eserlerin yer aldığına dair bilgiler yer aldı. Bu bilgilerin yayınevinde gerçekleştirilecek eylem doğrultusunda özel olarak toplandığı, bu takibin yapılması için haber elamanı olan yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki’nin görevlendirildiği öne sürüldü. ‘OKC yazıları’ isimli klasörde yer alan bilgilere göre, davanın müdahil avukatlarından yazar Orhan Kemal Cengiz’in yazıları ve röportajlarının arşivlendiği tespit edildi. Ayrıca misyoner olduğu sanılan kişilerin fişlendiği, bu kişilerin fotoğraflanarak numaralandırıldığı anlaşıldı. Zirve Yayınevi cinayetinde öldürülen Tilman Geske’nin defni sırasında çekilmiş fotoğrafların bulunduğu, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu misyonerlerin kimlik bilgileri, uyrukları, pasaport numaraları, cinsiyet ve medeni halleri ile Türkiye’deki adresleri ve çocuk sayılarının olduğu bilgilerin de yer aldığı saptandı. Bununla birlikte İlker Çınar’ın saha çalışması sırasında elde ettiği bilgilerin ve kişilerin din değiştirmelerine ilişkin 'ihtida belgesi'nin Malatya İl Jandarma Komutanlığı’nın “IG033IDM04″ numaralı bilgisayara ait olduğu, Mehmet Ülger ve ekibinin, TUSHAD’ın talimatları doğrultusunda, İçel İl Jandarma Komutanlığı’ndan Abdullah Atılgan ile birlikte çalıştıkları tespitine varıldığı öne sürüldü. Raporda, belgelerden yola çıkılarak Türkiye’deki Hristiyan ve kilise sayısının abartılarak gösterildiği, ilgisi olmayan organizasyonların misyonerlik örgütüyle bağlantılı olarak yazıldığı, ülkede ‘misyonerler cirit atıyormuş havası’ verilmeye çalışıldığı belirtildi. Zirve Yayınevi ve Necip Hablemitoğlu cinayetleri ile Hizmet Hareketi arasında bağ kurulmak suretiyle özellikle Malatya’daki cinayetin Hizmet Hareketi üzerine yıkılmaya çalışıldığının tespit edildiğine yer verildi.