Tbmm Sanayi Komisyonu'nda, Elektrik Piyasasını Yeniden Düzenleyen Tasarının İlk İki Maddesi Kabul Edildi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, elektrik piyasasını yeniden düzenleyen, ''Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı''nın, amaç ve kapsamını düzenleyen ilk iki maddesi kabul edildi.

Tasarı üzerine söz alan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, komisyondaki sektör temsilcilerinin de görüşlerini almak istediklerini söyledi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, hükümetin, ''Biz sektörü dinledik, taleplerini aldık'' dediğini, ancak çok sayıda sektör temsilcisinin, taleplerinin değerlendirilmesi için kendilerine başvurduğunu ifade etti.

Görüşmelerde, iktidar milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasında, sektör temsilcilerinin dinlenmesi konusunda tartışma çıktı.

Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, tasarının, sektör temsilcilerinin dinlenerek hazırlandığını, tüm taleplerin değerlendirildiğini vurguladı. MHP'li Ayhan ise Fındıklı'ya, ''Siz komisyon başkanısınız ama hükümet gibi davranıyorsunuz. Hükümetin arkasını topluyorsunuz' dedi.

Ayhan'a tepki gösteren Fındıklı, böyle bir eleştiriyi kabul etmediğini söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise ''Burası tanışma komisyonu değil. Zaten hükümet bu tasarıyı hazırlarken bütün ilgili kuruluşların görüşlerini sorar ve ilave eder. Bağırarak, çağırarak burada görüşmeleri sürdüremeyiz. Bu demokrasiye de uygun değil'' dedi.

Komisyonda milletvekilleri arasında tartışma bir süre devam etti.

CHP İzmir Mehmet Ali Susam, Üzülmez'in söylediklerini üzerlerine almadıklarını, tasarıya katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Tasarıda tüketicinin korunmasına ilişkin hiçbir düzenlemenin bulunmadığını, her şeyin EPDK'ya bırakıldığını kaydeden Susam, ''Tüketiciler bundan sonra, itiraz edebilecekleri yasal dayanaktan da mahrum kalacak, bu ciddi sıkıntılara yol açar'' diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, tasarıda, enerji üretimi ve bu üretimin teşvik edilmesine yönelik bir madde bulunmadığını ifade etti.

Değirmendereli, ülkenin kendi kaynaklarına dayalı nasıl bir üretim sağlayabileceği yönünde yeterli çalışma yapılmadığını ileri sürdü.

CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili bir mesafe katedildiğini, ancak bu mesafenin kaplumbağa hızında olduğunu söyledi.

Sektörün ilerlemediğini ifade eden Aydın, bunun nedeninin, konuyla ilgili yeterli yasal düzenleme yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Tasarının, amaç ve kapsamı düzenleyen ilk iki maddesi kabul edildi. Komisyon Başkanı Fındıklı, Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA