Kültür ve Turizm Bakanı Günay Kuşadası'nda Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığına bağlı Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın, geleneksel Türk eserleri ile evrensel formları bir araya getirmek üzere kurulduğunu belirterek, ''Hem batının standartlarını hem de yüreğimizden gelen sesleri beraber dillendiriyoruz'' dedi.

Günay, Efes Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Kültür ve Turizm Bakanlığı Anadolu Filarmoni Orkestrası konseri öncesinde yaptığı konuşmada, şantiye aşamasından bu yana yakından takip ettiği merkezin resmi açılışının, mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle yapılacağını söyledi.

Merkezin, Türkiye'nin yanı sıra dünya turizmine hizmet edeceğini vurgulayan Günay, ''Salonlarında 10 bin kişinin bir anda, bir arada bulunmasına olanak sağlayan bir mekan. Milletimize hayırlı olsun'' ifadesini kullandı.

-Anadolu Filarmoni Orkestrası-

Bakan Günay, Anadolu Filarmoni Orkestrası'nı 2012 yılında kurduklarını belirtti.

Kültür turizminin yapılardan ibaret olmadığını, binaların sanatla doldurulması gerektiğini vurgulayan Günay, şöyle konuştu:

''Yeni bir deneme yaptık. İzmir'de, geleneksel şarkılarımızla evrensel formları bir araya getirecek olan yeni bir orkestra oluşturduk. Hem batının standartlarını hem de bizim yüreğimizden gelen sesleri beraber dillendiriyoruz. Yerelden ulusala, ulusaldan evrensele yürümeye çalışıyoruz. Kendi sesimizle dünya sanat sahnesinde yer almaya çalışıyoruz. Orkestradaki arkadaşların çoğunun aslında kadrosu yok. Gönüllü olarak bir yaz boyu Ege'nin köylerini otobüsle dolaştılar. Gittikleri yerlere sanatın ruhunu götürdüler. Bu işi devam ettirdiğimizde, arkadaşlarımıza kadro almaya, bunu bir kurum haline getirmeye çalışacağız. Onların emeğini saygıyla selamlıyorum.''

Bakan Günay'ın konuşmasının ardından, Anadolu Filarmoni Orkestrası, Türk halk müziği sanatçısı Bedia Akartürk ile TRT sanatçısı Elif Güreşçi'nin solistliğinde konser verdi.

Muhabir: Gökmen Şireci - İbrahim Uzun / Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA