Mahmud, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Tan İle Görüştü

ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin Somali'yi dünya gündemine taşıdığını belirterek, ''Somali'nin uluslararası camianın saygın bir üyesi olma süreci bu sayede başladı'' dedi.

Mahmud, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile görüştü. Görüşme, Mahmud'un ikamet ettiği Willard Intercontinental Oteli'nde yapıldı.

Mahmud görüşmede, ülkesine olan desteklerinden ötürü Türk Hükümeti ve halkına şükranlarını iletti.

Türkiye'yi diğer ülkeler ve uluslararası kurumlardan ayıran özelliğin, Somalililere Somali dışından değil, Somali'de yardım etmeye çalışması olduğunu belirten Mahmud, bugün konuşma yaptığı bir düşünce kuruluşunda bir Somalili vatandaşın, Türkiye'nin katkılarını ''başkalarının 20 yılda yaptığını Türkiye 1 yılda yaptı'' diye tanımladığını anlattı.

''Türkiye'nin Somali'yi dünya gündemine taşıdığını, Somali'nin uluslararası camianın saygın bir üyesi olma sürecinin bu sayede başladığını'' dile getiren Mahmud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve tüm Türk halkına Büyükelçi Tan aracılığıyla selamlarını gönderdi.

-''Obama, her alanda destek sözü verdi''-

Mahmud, görüşmede Washington'daki temasları hakkında bilgiler de verdi.

ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde, Obama'nın Somali'ye her alanda destek sözü verdiğini aktaran Mahmud, ABD'nin Somali Hükümeti'ni resmen tanımasının Somali'nin meşruiyetini artıracağını, ayrıca Amerikan resmi kurumları ve yardım kuruluşlarının Somali'de faaliyet göstermesine imkan tanıyacağını söyledi.

Mahmud, bugün bir araya geldiği ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da yakın zamanda Mogadişu'da büyükelçilik açmayı planladıklarını söylediğini aktardı.

-''Türk halkı Somalilere kalpten sevgi duyuyor''-

Büyükelçi Tan da Türk halkının Somalililere karşı kalpten bir sevgi duyduğunu belirterek, Türkiye'nin Somali'ye her türlü desteği sunmak için elinden geleni yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Devlet Başkanı Mahmud'a, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun selamlarını ileten Tan, ''Siz bizim kardeşlerimizsiniz. Türkiye'nin Somali'ye olan bağlılığı devam edecektir, sizi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmayı sürdüreceğiz'' ifadesini kullandı.

Tan, Washington'daki Somali toplumuyla da çok iyi ilişkilerinin bulunduğunu ve kendilerini çeşitli etkinlikler vesilesiyle Türk Büyükelçiliği'nde de ağırladıklarını kaydetti.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA