İntes Yönetim Kurulu Geleneksel Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Türkiye’de 2002 yılında 100 bin çalışandan 17 kişi hayatını kaybederken, bugün 100 bin çalışandan 8 kişi hayatını kaybediyor.

İntes Yönetim Kurulu Geleneksel Toplantısı
Hedef, iş kazalarında oranı 100 binden 1’e inmektir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntes Yönetim Kurulu Geleneksel Toplantısı’na katıldı.

Sheraton Otel’de düzenlenen programda konuşan Bakan Çelik, çalışma dünyasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik, “2004 yılında 10,8 olan işsizlik oranının Ekim 2012’de 9,1’e, 2004’te 20,6 olan genç işsizlik oranımız Ekim 2012’de 18,1’e geriledi. 2009’dan bu yana 4 milyon 232 bin kişiye istihdam sağladık” şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün gelişiminden bahseden Bakan Çelik, 2011 yılında bu sektörün yüzde 11,2 büyüdüğünü söyleyerek, “Bunun istihdama yansımaları da olumlu oldu. 2002 yılında inşaat sektöründeki istihdam oranı yüzde 4,5 oranında, 2012 yılında ise bu oran yüzde 10’lara yükseldi” ifadesini kullandı.

Çalışma ve sosyal güvenlik alanında önemli reformlar yapıldığını dile getiren Çelik, “İntibak Kanunu, İş Sigortası, Sosyal Güvenlik Reformu gibi yenilikler yaptık. Kadınların istihdamında işveren prim desteğini sürdürüyoruz. 2004’ten bu yana 24 milyar liralık bir destek sağladık” diye konuştu.

Türkiye’de mesleksizlik sorunu olduğuna dikkat çeken Çelik, “48 bin açık meslek var. Yani 48 bin vatandaşımıza iş bulabilme imkanımız varken, o mesleğe uygun insan bulamıyoruz. İş var, mesleksizlik sorunu ciddi problem teşkil ediyor” dedi.

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İstihdam açıdan hedeflerin olduğunu bildiren Bakan Çelik, ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ çerçevesinde 2023 hedeflerini açıkladıklarını hatırlatarak, “40 hedef, 57 politika ve 205 tedbiri içeren planı tamamlamış bulunuyoruz. İnşallah 2023 yılında yüzde 5’e inmiş bir işsizlik oranıyla karşı karşıya kalacağız” şeklinde konuştu.

İş Sağlığı Güvenliği konusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çelik, “2011 yılında iş kazalarının 11,2’si, ölümlerin de yüzde 33,5’i inşaat sektöründe meydana geliyor. Türkiye’de her gün 171 iş kazası meydana geliyor. Dünyada her yıl 2 milyon 300 bin insan hayatını kaybediyor. Türkiye’de 2002 yılında 100 bin çalışandan 17 kişi hayatını kaybederken, bugün 100 bin çalışandan 8 kişi hayatını kaybediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 100 bin çalışandan 4 kişi hayatını kaybediyor. 15 Avrupa ülkesinde 100 bin çalışandan 1 kişi hayatını kaybediyor. Hedef, iş kazalarında oranı 100 binden 1’e inmektir” ifadesini kullandı. “DUAYEN BİR GAZETECİYİ KAYBETTİK” Bakan Çelik, gazeteci Mehmet Ali Birand’ın vefatı üzerine, “Duayen bir gazeteciyi kaybettik. Allah’tan rahmet diliyorum. Soyadı Birand, hayat böyle bir şey işte. Bir anlık hadise. Hayat da öyle bir an var bir an yok” dedi.

Ülkede yaşanan terör sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, “Kandan çok çektik, bu topraklarda büyük acılar var. Son günlerde barış kelimesi gür bir seda ile yankılanmaktadır. Bugün Diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreninde bir olayın olmaması ve barışın hakim olması konusunda bütün kesimlerin duyarlı davranması Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemlidir. Kan kin oluşturuyor. Kan ve kin Türkiye’ye çok pahalıya patladı. Bu yüzden kan da dursun, kin de ortadan kalksın. Bizim milletimize bu yakışmıyor. Bizim milletimiz cumhuriyeti birlikte kurdu. Çanakkale’de birlikte yatıyor, Yemen’de Sarıkamış’ta birlikte yatıyor. İç içe yaşayan insanların barış içinde yaşaması gerekiyor. Barış bu coğrafyaya yakışıyor. Umarız ebedi dostluk sağlanır” diye konuştu

Kaynak: İHA