Amasya'nın Hamamözü İlçesinde Köylerde Bilinçsiz Su Tüketiminin Önüne Geçmek İçin Her Haneye Takılan Su Sayaçlarını, Lise Öğrencilerinden Oluşan 20 Kişilik ''sayaç Timi'' Okuyor

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde köylerde bilinçsiz su tüketiminin önüne geçmek için her haneye takılan su sayaçlarını, lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik ''sayaç timi'' okuyor.

Hamamözü Kaymakamlığı, köylerde yaşanan su sorununu, hanelere takılan su sayaçları ve bunların denetim ile yazımını yapan lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik grupla çözüme kavuşturdu.

Kaymakam Kadir Güntepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu uygulamanın köylerde bilinçsiz su tüketiminin önüne geçerek su sorununu ortadan kaldırdığını belirterek, uygulamayla öğrencilerin sorumluluk duygularını geliştirdiklerini, sigorta ve harçlık gibi avantajları öğrencilere sunduklarını, köylülerin ise sudan elde edilen gelirle köylerini kalkındırdığını söyledi.

Özellikle yaz aylarında su konusunda köylerden ciddi şikayetler aldıklarını vurgulayan Güntepe, ''Bütün muhtar arkadaşlarımızı topladık ve sorunun kaynağını tespit etmeye yönelik bir çalışma başlattık. İstişareler sonucunda sorunun aslında suyun yetersizliğinden ziyade yanlış ve bilinçsizce kullanımdan kaynaklandığını gördük. Bütün köylerde hanelere su sayacı takma zorunluluğu getirdik. Bir ay içinde su sayacı takma oranı köylerde yüzde 95'leri buldu'' dedi.

Öğrencilere sorumluluk bilinci aşılama düşüncesiyle su sayacı okuma görevini de tamamı lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik bir gruba verdiklerini anlatan Güntepe, şöyle devam etti:

''Öğrencilerimiz 2 hafta süren uygulamalı eğitimin ardından su sayaçlarını okumaya başladı.

Sigortalarını yaptık. 13-15 yaşlarındaki çocuklarımızı sigortalı yaptık. Sadece 1 lira su okuma bedeli ile bunu gerçekleştirdik. Harçlıklarını verdik. Her ayın ilk cumartesi günü su sayaçlarını okuyan öğrenciler tahsil ettikleri faturaların karşılığında vatandaşa makbuzlarını veriyor.''

Uygulamanın kısa sürede olumlu sonuçlar verdiğini kaydeden Güntepe, ''Muazzam sonuçlar aldık. 30 yıldır görev yapan köy bekçilerimiz daha evvel su depolarının dolduğunu görmezken uygulama sonrası su depolarında suların taştığını görüyorlar'' diye konuştu.

-Toplanan para köylere kalıyor-

Uygulamada toplanan paranın köylere gelir olduğunu dile getiren Güntepe, ''Maddi bir amacımız yok. Tek amacımız suyun yanlış kullanımının önüne geçmek. Su kaynakları giderek tükeniyor. Su hayattır, biz de dedik ki özellikle köylerdeki vatandaşımız suyunu bilinçli kullansın, israf etmesin. İlk tepkiler 'Kaymakam bey, Allah'ın suyu için paramı alınır mi' şeklindeydi. Ama biz dik durduk. Bütün vatandaşlarımız suyu eşit kullanacak istedik. Şimdi çok güzel tepkiler alıyoruz. Suyun bilinçsizce kullanımı azaldı. Artık köylerde daha fazla su var'' ifadelerini kullandı.

Hamamözü Adil Candemir Çok Programlı Lisesi 1. sınıf öğrencisi Cemal Doğan , su sayacı okuma görevini severek yaptığını söyledi.

İlçeye bağlı Tutkunlar köyünde kendi evinin su sayacını okuyup babası Nurettin Doğan'dan su parası tahsilatı yapan Cemal, ''Artık herkes suyu tasarruflu kullanıyor. Her hanenin su saatini okuduğum gibi kendi evimizin de sayacını okudum. Kendimize bir indirim yapmadım'' dedi.

Nurettin Doğan ise oğlunun hafta sonları çalışmasından memnun olduğunu belirterek, Hamamözü Kaymakamlığı tarafından başlatılan uygulamayı desteklediklerini söyledi.

Cemile Gündoğdu ise uygulamanın kendileri açısından çok önemli olduğunu, çalışıp harçlık kazandıklarını ama en önemlisi erken emekli olma şansı elde ettiklerini anlattı. Uygulamanın köylerde su israfını önlediğini vurgulayan Gündoğdu, su sayacı okuma görevinin derslerini aksatmadığını ifade etti.

Gölköy bekçisi Turgut Polat da 8 yıldır aynı görevde çalıştığını belirterek, ilk defa bu uygulamadan sonra yaklaşık 200 haneli köyün su deposunun dolup taştığını kaydetti.

Muhabir: Cihan Okur - Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA