Mali Ordusu, Silahlı Grupların Ele Geçirdiği Diabali'yi Geri Almak İçin Operasyona Hazırlanıyor

Mali ordusunun, ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar tarafından ele geçirilen önemli garnizon kenti Diabali'yi geri almak için yeni bir operasyona hazırlandığı bildirildi.

AA muhabirinin Mali askeri kaynaklarından edindiği bilgiye göre, başkent Bamako'ya 400 kilometre uzaklıkta bulunan Diabali'nin kontrolünü yeniden ele geçirmek isteyen Mali ordusu, geniş çaplı bir operasyon için hazırlıklara başladı.

Operasyona, Fransız savaş uçaklarının da aktif olarak destek vereceği öğrenildi.

Öte yandan yerel kaynaklar, kuzeydeki silahlı grupların önde gelen liderlerinden ''Kızıl sakal' lakaplı Ömer Veled Hamaha liderliğineki Ensaruddin ve Tevhid ve Cihad hareketlerine bağlı güçlerin, Diabali kenti yakınlarındaki Alatuna bölgesini de ele geçirdiklerini ifade etti.

Askeri kaynaklar, Fransız ordusunun, Ensaruddin Hareketi'nin önde gelen saha komutanlarından Hamaha'yı yakalamak için operasyonlar düzenlediğini bildirdi.

''Kızıl sakal'' lakaplı Hamaha, Mali'nin Konna kentinde ordu ve isyancılar arasında iki gün devam eden çatışmaların ardından ölen Ensaruddin hareketinin komutanı Muhammed Kucak'tan sonra isyancıların önde gelen komutanları arasında gösteriliyor.

Mali'de geçen yıl ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti.

BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücüne kuzeydeki gruplara müdahale yetkisi vermişti. Ancak eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali Hükümeti'nin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta hava saldırılarına başladı.

Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi ve Mağrib El Kaidesi ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.

Muhabir: Boukary Daou / Afra Aksoy / Mekki Arvas

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA