Ak Parti'li Güzel, Fakir Kadınlar İçin Uygulanan Mikro Kredi Uygulamasında, Kredinin Geri Dönme Oranının Yüzde 99,9 Olduğunu Kaydetti

Coşkun Ergül - AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, kadınlara verilen mikro kredinin geri dönme oranının yüzde 99,9 olduğunu kaydetti.

Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakir kadınlara yönelik uygulanan mikro kredi uygulaması hakkında bilgi verdi.

Mikro kredi uygulamasının, işsizliğin ve fakirliğin azaltılması, kadınların iş sahibi yapılabilmesi için çok başarılı bir proje olduğunu belirten Güzel, mikro kredi işlemlerinde, kişinin beyanı dışında evrak istenmediğini, teminat ve kefalet aranmadığını, icra ve mahkemeye müracaat edilmediğini söyledi.

Güzel, ''Mikro kredi uygulamasında, hiçbir varlığı olmayan fakir kadınlar, kredi almada diğerlerine nazaran daima önceliklidir. Mikro kredinin temel felsefesi, kredinin bir insan hakkı olmasıdır'' dedi.

Mikro kredinin, 2006 yılında Nobel Barış ödülünü alan Prof. Dr. Muhammed Yunus'un dünyada öncülüğünü yaptığı sistem olduğunu ifade eden Güzel, bu sistemin Türkiye'de 2003 tarihinde ilk kez Diyarbakır'da uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Güzel, bu sistemle; 63 ilde ve 85 şubede, hiçbir teminat ve kefalet istenmeden, tamamen güvene dayalı olarak 52 bin yoksul kadına, 152 milyon TL'den fazla mikro kredi verildiğini belirtti.

-''Kadınların neleri başarabildiğini gösteren tablo''-

Krediyi alan kadınların, işlerini kendi ürettikleri proje çerçevesinde kurduklarını ve işyerlerinde bir çok insanı da istihdam ettiklerini ifade eden Güzel, bu kredilerde geri dönüş oranının yüzde 99,9 olduğunu kaydetti.

Güzel, geri dönüş yapan kadınlara öncekinin iki katı para verildiğini ifade ederek, ''Bin lira alan kadına 2 bin lira veriliyor. Kadın da işini genişletiyor. Tekrar gelen kadına katlanarak 4 bin lira, 8 bin lira veriliyor'' dedi.

Güzel, ''Neredeyse geri dönmeyen kredi kalmıyor. Demek ki insanlara saygı, güven, açıklık, şeffaflık ve dürüstlük olduğu zaman işler de doğru düzgün yürüyor'' diye konuştu.

''Bu tablo kadınlara güvenildiği zaman onların neleri başarabildiğini gösteren bir tablodur'' diyen Güzel, kadın girişimciliğinin yaygınlaştırılmasının, ülkelerin etkin ve sürdürülebilir kalkınmasının temel güçlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Güzel, ''Bu düşünce çerçevesinde, kadınların iş hayatında bulunması o ülkenin dünya ekonomisindeki yeri açısından da çok büyük bir öneme sahiptir. Kadınların eğitime yönlendirilmesi ve onların bakış açısının genişletilmesi çok önemlidir'' dedi.

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA