Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Afyonyakarahisar'da Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Herhangi bir belgeye dayandırılmadan çalıntı olarak Türkiye'den götürüldüğü saptanmış olan eserleri istiyoruz ki, onların sayısı çok fazla. Ne yazık ki, dünyada bazı koleksiyoncular, yeni müze açma hevesindeki türedi zengin bir takım çevreler, bunların piyasasını teşvik ediyor'' dedi.

Bakan Günay, Afyonkarahisar'da Afyonkarahisar Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Proje ve inşaat hakkında bilgi alan Günay, yaptığı açıklamada, inşaatına geçen yıl başlanan müzenin, 2013 yılı şubat ayında bitmesinin planlandığını ancak proje safhasında yaşanan gecikmelerden dolayı bu sürenin uzamasının beklendiğini söyledi.

Günay, böyle büyük bir yapının bitirilmesinin bir kaç ay erken olması yerine, mükemmel, sağlam ve sağlıklı olmasının her şeyden önemli olduğunu belirterek, müzenin, bu yıl hizmete gireceğini ve kente değer katacağını umut ettiğini kaydetti.

Gazetecilerin ''Kanatlı Denizatı Broşu''na ilişkin sorusu üzerine Günay, şöyle konuştu:

''Görüşmeler sürüyor, mutabakat sağlandı. Bazı hukuki süreçler var, onları tamamlamaya çalışıyoruz. İnşallah en yakın zamanda müjdesini vereceğiz. Broşu, önce geçici bir müzede, muhtemelen Ankara Etnografya Medeniyetler Müzesi'nde sergileyeceğiz. Uşak Müzesi yapılanca yerine gidecek. Şu anda Troya Hazineleri'ni de Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergiliyoruz. Çanakkale'de müze tamamlanınca, her eser gibi Troya da ait olduğu toprağa gidecek. Biz de bu topraklarda dünyanın görebileceği, beğenebileceği yeni sergi mekanları oluşturmaya çalışıyoruz.''

-''Son 7 yılda yurt dışından getirilen eser sayısı 3 bin 700'ü geçti''-

Bakan Günay, son dönemde yasa dışı yollardan kaçırılan eserlerin Türkiye'ye dönmeye başladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

''Bütün arkadaşlarımız, bakanlığımız, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, ilgili daireler, İnterpol, Dışişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız hep birlikte çalışıyoruz. Kararlı bir şekilde takip ediyoruz. Yurt dışında, Türkiye'ye dönmesi gereken daha çok eser var. Ne yazık ki; önceki dönemlerde, Türkiye'nin tarihi koruma konusunda çok bilinçli olmadığı dönemlerde, fermanla, anlaşmayla yurt dışına götürülmüş eserlerimiz var. Biz şu anda herhangi bir belgeye dayandırılmadan çalıntı olarak Türkiye'den götürüldüğü saptanmış olan eserleri istiyoruz ki, onların sayısı da çok fazla. Ne yazık ki; dünyada bazı koleksiyoncular, yeni müze açma hevesindeki türedi zengin bir takım çevreler bunların piyasasını teşvik ediyor. Ama bizim dikkatli takibimiz, bizim politikamızı benimsemeye başlayan Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerin takipleri, bu piyasayı önemli ölçüde kurutmaya başladı.

Ama tabii piyasa oldukça derin, bu alandaki gizli örgütlenme oldukça derin. Israrlı, kararlı, sabırlı bir süreç gerekiyor. Son 7 yıl içerisinde getirdiğimiz eser sayısı 3 bin 700'ü geçti. İnşallah 2013 yılı içerisinde ülkemize getireceğimiz, uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bazı eserler var. Gelişen Türkiye'de bu gelişmeyi hayatın her alanına yaymaya çalışıyoruz ve çok daha güzel müzeler yapıyoruz, eserleri orada sergileyeceğiz. Bir anlamda bu çalışmalar bizim elimizi güçlendiriyor.''

Bakan Günay, Türkiye'nin yurt dışına giden eserler konusunda çok daha dikkatli olduğunu, eski yıllarda yaşandığı kadar dışarı kaçırma sürecinin artık yaşanmadığını anlatarak, ''Eski yıllarda ne yazık ki; hem güvenlik birimleri çok dikkatli değildi hem yurttaşlarımız işin ciddiyetinde değildi hem de sınır kapılarından bu işler çok daha kolay geçiriliyordu. Şu anda çok geniş bir duyarlılık oluştu. Sokaktaki vatandaş artık beni çevirip bunu söylüyor ya da herhangi bir yerde bununla ilgili bir şey duyarsa, hemen söylüyor'' dedi.

Günay'a inceleme sırasında Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez de eşlik etti.

Muhabir: Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör / Serdar Yılmaz / Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA