Başkan Başer: İsrafın Her Türlüsü Ekonomiye Zarar Olduğu Gibi Dinen De Günah

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, israfın her türlüsünün, ekonomiye zarar olduğu gibi dinen de günah olduğunu belirtti.

Başer, başlatılan uygulama ile ilde çöpe atılan bayat ekmeklerin, kedi ve köpeklerden oluşan hayvan barınağında değerlendirileceğini belirtti.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, yaptığı açıklamada, yeni uygulama ile ilde aylık 2 ton civarında bayat ekmeğin değerlendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

Başer, "Yozgatımızda fırın, lokanta ve otel işletmelerinin yanı sıra şehrin Lise ve Sivas caddelerine ve apartman girişlerine bu kutulardan yerleştirerek, sadece bayat ekmeklerin toplanmasını sağladık. Buralarda toplanan bayat ekmekler, çeşitli işlemelerden geçirilmesinin ardından hayvan barınağımızdaki kedi ve köpeklere yiyecek olarak veriliyor." dedi.

Yozgat’ta, günlük 50 binin üzerinde ekmek üretildiğini ifade eden Başkan Başer, ”İlimiz nüfusu 77 bin ve bu nüfusumuza 50 bin üzerinde ekmek üretimi yapılıyor. Tabii ki üretilen bu ekmeklerin hepsi lokantalarda ve evlerimizde marketlerde günlük tüketilmediği için israf da olabiliyor. Belediye olarak, bu ekmek israfının önlenmesini ve artan ekmeklerin değerlendirilmesi yönünde bir çalışma başlattık. Bu kutulara atılan ekmekleri, belediyemize ait 250 köpek ve 250 kedinin barındığı hayvan barınağındaki hayvanların beslenmesinde kullanacağız. Bayat ekmekler, bir takım işlemelerden geçirilerek ve ilave yapıldıktan sonra kedi ve köpeklere veriliyor." diye konuştu.

Türkiye’nin ‘nimetler’ bakımından büyük zenginliğe sahip olduğunu, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyleyen Başkan Başer, şöyle devam etti: "İsraftan kaçınmalıyız. Birçok ülkede olmayan zenginlikler, nimetler çok şükür bizim ülkemizde bulunuyor. Bunların kıymetini bilerek şükretmeliyiz. Şu an 50’ye yakın kutularımızı çeşitli yerlere koyduk. Kutuların üzerinde 'Ekmek nimettir, çöpe atmayınız' yazıları da dikkat çekiyor. Kutularda biriken ekmekleri, israfı önleme açısından hem de bu hayvanların aç kalmaması açısından değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızdan, artan ekmeklerini bir poşete koyarak, bayat ekmek kutusuna atmalarını istiyoruz. Görevlilerimiz, her gün belli saatte o ekmekleri toplayıp değerlendirecek. Halkımız, bayat ekmekleri çöpe atmasın, hem israf açısından hem de iyilik açısından burada biriken ekmekler çok sayıda sokak hayvanına besin olarak dönecek." Başkan Yardımcısı Tevfik Bozkurt da şehirde yoğun olarak ekmek tüketimi yapılan işletmeleri ziyaret ettiklerini belirterek, işletmelere, bayat ekmekleri çöpe değil de belediye tarafından konulan bayat ekmek kutularına atmaları yönünde telkinde bulunduklarını ifade etti.