Hindistan Cumhurbaşkanı'nın Kızından Dans Gösterisi

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukarji'nin kızı Şarmişta Mukarji, özel bir gösteri için geldiği Türkiye'de geleneksel danslarını sergiledi.

Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Sahnesi'nde Hindistan'ın Kuzey bölgesine özgü klasik bir dans türü olan ''Kathak'' dansını performe eden ve aynı zamanda koreograf Mukarji, izleyecilerin beğenisini topladı.

Kathak dansının dünyada en iyi temsilcilerinden Şarmişta Mukarji Dans Grubu, ''She'' adlı 6 bölümden oluşan ve eski Hindistan tanrıçalarını anlatan gösterilerini Ankaralı modern sanatseverlerle buluşturdu.

Beş kişiden oluşan ve kendi adını taşıyan grubun sergilediği ''She'' adlı gösterinin baş dansçısı olan Mukarji, Avrupa turu kapsamında daha önce Macaristan, Polonya, Almanya ve Sırbistan'a gittiklerini, son olarak da Türkiye'de izleyicilerle buluştuklarını ifade etti.

Çocukluğundan beri dans ettiğini belirten Mukharji, Türkiye'de sahne almaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hindistan Kültürel İlişkiler Konseyi tarafından organize edilen gösteriye AK Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM Hindistan Dostluk Grubu Başkanı İdris Bal, Dışişleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve yetkilikleri, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy ve Peru Ankara Büyükelçisi Jorge Enrique Abarca Del Caprio, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Çelebi ve Opera Sanatçısı İpek Böler'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

''Kathak'' dansı Hindistan'ın kuzey bölgesine özgü hızlı ayak hareketleri içeren, öykü anlatan bir dans türü. Kathak kelimesi, öykü anlatıcaları anlamına geliyor. Kathak dansçılarının eski zamanlarda mitolojik öyküleri dans hareketleri eşliğinde anlattıkları biliniyor. Kathak dansı, şiir, edebiyat, mitoloji ve felsefe kültürlerini içinde barındırıyor.
Kaynak: AA