FİSKOBİRLİK'te Fındık Alımları

FİSKOBİRLİK Ünye Şubesi Başkanı Necdet Yılmaz, ''Üretici, birlikten alacağını alamamışken, yeni ürününü vermek için FİSKOBİRLİK'in kapısına gelmek istemiyor'' dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasa şartlarında oluşan fiyattan fındık aldıklarını, Pazartesi günü başlayan alımlara henüz hiçbir üreticinin kendilerine müracaat etmediğini söyledi.

Üreticinin FİSKOBİRLİK'e güvenmediğini, güvenin sağlanması için devletin birliğe müdahalesinin şart olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''Fındığı piyasa şartlarında fiyatla alacağız, randıman farkını vereceğiz. FİSKOBİRLİK Ünye Şubesi'ne kayıtlı 10 bin ortak var, 3 bin ortak aktif. Yaklaşık 200 üreticimizin 800 bin lira gibi rakamlarda alacağı var. Üretici alacağı varken, yeniden fındık vermeye yanaşmıyor. Pazartesi gününden bu yana ürün alımına başladık ancak geçen zaman içinde ne fındığını vermek için ne de fındık fiyatı sormak için gelen üretici oldu. Üretici, birlikten alacağını alamamışken, yeni ürününü vermek için FİSKOBİRLİK'in kapısına gelmek istemiyor. Birliğe, hükümetin, iktidarın bakışı önemli. FİSKOBİRLİK kendi içinde bu bunalımı aşamıyor. Bunalımı aşmak için devletin müdahalesi gerekli veya bu kurumu yeniden yapılandırmayla kooperatifler kanunu, birlikler kanununda değişiklikler yapmalı, yasal anlamda düzenlemeler yapılmalı.''

Fındık ürününe ve FİSKOBİRLİK'e devletin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Fındığın bir sahibi olmalı, bu ürünü de devlet sahiplenmeli. Aynı zamanda üretici de bilinçlenmeli. Ürünün değerini ilk olarak üretici kendisi anlamalı. FİSKOBİRLİK'in üst yönetimi bir bunalım içinde, ne yaptığını bilmiyor. Fındık alımı yapmak, gayrimenkul satarak borç ödemek çare değil, kurum eriyip gidiyor. FİSKOBİRLİK, fındık konusunda yetişmiş bir kurum, bu kurumu böyle yok etmemek lazım, fındığın sahibiymiş gibi tutmak gerekiyor. Kurum içinde kooperatifler kendi içinde organize olup da kurumu düzeltmek için bir çaba oluşturamıyor, oluşum yapamıyor. Bu şekilde kurumun mal varlığı yok oluyor, birilerine peşkeş çekiliyor.''

Yılmaz, lisanslı depoculuğun geç başlayan bir uygulama olsa da fındık ürününün durumunu olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Hacer Coşkun

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA