Ateks Başkanı Açıkgöz’den Fakir Müslüman Ülkelere İstihdam Teklifi

Adıyaman Tekstil Hazır Giyim Kümelenme Derneği (ATEKS) Başkanı İsmet Açıkgöz, işçi bulmakta zorlandıklarını belirterek, bu sorunu ortadan kaldırmak için fakir Müslüman ülkelerden kişilerin ülkemizde çalıştırılmasını teklif etti.

Ateks Başkanı Açıkgöz’den Fakir Müslüman Ülkelere İstihdam Teklifi
İşadamlarının işçi bulmakta zorlanmasına rağmen, ülkede işsizlik oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan ATEKS Başkanı İsmet Açıkgöz, insanların iş beğenmediğine işaret ederek, TÜİK'in işsizlik rakamlarına göre Adıyaman’ın işsizlikte 9'uncu sırada olduğunu, fakat Adıyaman'daki fabrikalarda çalıştırılmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı açıklamada, ülke genelinde 100 bin işçiye ihtiyaç olduğunu söylediğini hatırlatan İsmet Açıkgöz, "Adıyaman iline ve Güneydoğu’ya baktığımızda işsizlik oranı çok yüksek. Adıyaman işsizlikte TÜİK’in verilerine göre 9'uncu sırada yer alıyor. Ama bugün gerek sanayide gerek ticarette birçok işletme eleman arıyor. Bunun en büyük sebebi yeşil kartlı sayısının yüksek rakama ulaşmış olmasıdır. 2011 yılı sonu itibariyle 9,5 milyon yeşil kartlı var. Adıyaman’da şu anda 100 binin üzerinde yeşil kartlı var. Çalışmadan, üretmeden her türlü sosyal imkana sahip olan kişi çalışma ihtiyacı duymuyor. Gıda yardımı, kömür yardımı, çocuk yardımı, hastaya bakım yardımı yapılıyor. Bunlar sosyal devletin gereğidir ve buna karşı değiliz. Ancak gençlerin istihdama katkı sağlaması lazım. Bunu yıllardır dile getirmemize rağmen istihdam açığını kapatamadık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir çok Müslüman ülkesine çeşitli yardım kuruluşlarıyla yardım gönderildiğini aktaran Açıkgöz, hem bu Müslümanlar hem de işveren için ortak bir öneri sunarak, "İşçi bulmakta zorlanan işverenler var. Diğer tarafta Somali, Myanmar, diğer Afrika ülkeleri başta olmak üzere fakir Müslümanlar var. Bu ülkelerdeki insanları ülkemizde çalışmaya davet edebiliriz. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra bu uygulamaya geçilebilir. Gelen kişileri hem sanayi hem de tarımda çalıştırabiliriz. Almanya 1963 yılından itibaren ülkemizden işçi çağırdı. Şu an Almanya'da 3 milyonun üzerinde Türk var. Eğer bizde böyle yaparsak, hem işletmeler eleman sıkıntısı çekmeyecek, hem de Müslümanlara yardım edilmiş olacak" diye konuştu .
Kaynak: İHA