Polis, İtfaiye ve Sahil Güvenlik Çalışanları Sembolik Olarak Kurdukları Darağacına Çıkarak Troyka Tarafından İstenen Kesintileri Protesto Etti

Yunanistan'da AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından istenen toplam 11,5 milyar avroluk yeni harcama kesintileri çerçevesinde, maaş ve sosyal haklarında yapılacak kesintileri protesto eden polis, sahil güvenlik ve itfaiye çalışanları, Sintagma Meydanı'nda sembolik olarak kurdukları dar ağacına çıktı.

Gösterilerine Kallimarmaro Stadı önünde düzenledikleri mitingle çevik kuvvetin güvenlik tedbirleri olmadan başlayan üniformalı kamu çalışanlarına, kemer sıkma önlemleri karşıtı muhalefet partilerinin milletvekilleri de destek verdi.

Bu kez binlerce polis, sahil güvenlik ve itfaiyecinin ''İmdat'' sloganlarıyla yardım istediği gösteriye, Bağımsız Yunanlılar Partisi Başkanı Panos Kammenos, aşırı sağcı Altın Şafak Milletvekili Ilias Kasidiaris ile Kasidiaris'in bir televizyon tartışma programında üzerine su attığı Radikal Sol Koalisyon Milletvekili Rena Dourou'yu da katılarak destek verdi.

Kasidiaris, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bu kadar kalabalık meclisin önünde toplandığı zaman bakalım hükümet ne yapacak'' ifadesini kullandı.

SYRIZA Atina Milletvekili Rena Dourou da ''Bugün burada bizim güvenliğimizi sağlayan insanların haklarını savunmaya geldik. Maalesef Başbakan Samaras Hükümeti, onların haklarını savunmak yerine maaşlarında kesintiler uyguluyor. Benim neslim bu kadar çok üniformalının bir arada protesto gösterisi yaptığını görmedi. Onlar Yunanlıların güvenliği için her gün sokaklarda, limanlarda ve yangınlarda mücadele veriyor. Biz SYRIZA olarak demokratik bir polis istiyoruz, bu manzara da onun göstergesi'' diye konuştu.

Polis Sendikası Başkanı Hristos Fotopulos ise şunları söyledi:

''Biz tepkimizi bir şekilde göstermek zorundayız, her zaman boynumuz eğik olamayız sadece biz değil hiçbir işçi boynu eğik olmamalı. Buradan Avrupalı dostlarımıza şu mesajı gönderiyoruz; bize özenli davranmalılar. Eğer ülkenin içinde güvenlik sağlanmazsa hiçbir troyka bizi kurtaramaz. Bütün işçilerle ülkemizi kurtarmak için bugün buradayız, yarın sokaklarda, öbür gün de Selanik'teyiz.''

Yeni kemer sıkma önlemlerinde ısrar edildiği takdirde bir sosyal patlama olabileceğine dikkati çeken ve ülkenin güvenliğinin bu duruma düşen ''dilenciler'' tarafından korunamayacağını ifade eden sendika başkanlarının konuşmaların ardından yüzlerce kamu çalışanı, Sintagma Meydanı'na sloganlar atarak yürüdü.

Protesto çerçevesinde meydanda Maliye Bakanlığı önüne, üzerinde Yunanistan'ın kreditörleri AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan borç müfettişlerine denilen ''troyka'' yazılı ve üç darağacı bulunan üstü açık bir kamyonet getirildi.

Polis, itfaiye ve sahil güvenlik çalışanlarından birer kişi temsili darağacına çıktı ve sembolik olarak ipleri boynuna geçirdi.

Temsili gösterinin ardından binlerce kişi, Yunanistan parlamentosu binası önüne gelerek, ''Hırsızlar'', ''Çıkın ve bizi ne duruma düşürdüğünüzü görün'' sloganları attı.

Çevik kuvvet polislerinin müdahale için parlamento önünde bulunmadığı gösteri olaysız sona erdi.

Muhabir: Ayhan Mehmet - Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA