Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı İsmail Safi'den Açıklama

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Dr. İsmail Safi, Makedonya'yı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü içinde görmek istediklerini, Türkiye olarak da bunun resmi davetini Makedonya hükümetine en kısa zamanda yapacaklarını bildirdi.

Milletvekilleri, belediye başkanı ve iş adamlarından oluşan KEİPA heyeti, Makedonya Ticaret Odasını ziyaret etti. KEİPA Türk Grup Başkanı İsmail Safi başkanlığındaki heyet, Makedonyalı iş adamlarıyla görüşerek yatırım imkanlarını değerlendirdi.

Safi, Makedonya Ticaret Odasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye olarak ekonomik, kültürel ve tarihi dostluklara büyük önem verdiklerini söyledi.

Safi, bunun bir göstergesi olarak Makedonya'ya, 5 milletvekilinin yanı sıra Türkiye'nin en büyük tarım üretici devlet firmalarından biri olan Çaykur'un Genel Müdürü, Rize Ticaret Odası Başkanı, yönetimi ve iş adamlarıyla ve birlikte geldiklerini vurguladı.

"Amacımız Makedonya ile Türkiye arasında var olan tarihi dostlukları ekonomik ilişkilerle perçinlemek" diyen Safi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makedonya bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Türkiye'den firmalar buraya yatırım için geldi. Biz de buraya gelerek ekonomik, tarihi ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri her açıdan geliştireceğiz ama ben Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün Türkiye Delegasyon Başkanı sıfatıyla Makedonya'yı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün içinde görmek istiyoruz. Türkiye olarak da bunun resmi davetini Makedonya hükümetine en kısa zamanda yapacağız."

Makedonya Ticaret Odası Meclis Başkanı Anton Peşev de milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan heyetle yaptıkları görüşmede, hem Türkiye ekonomisini yakından tanıma fırsatı bulduklarını hem de yatırım olanakları ve Türk iş adamlarına sunabilecekleri imkanları konuştuklarını söyledi.

-Çaykur'dan Makedonyalılar'a çay ikramı-

Heyetin ziyareti kapsamında Üsküp'e gelen Çaykur tırı da Makedonyalılar'a çay ikramında bulundu. Heyet, Rize'nin ve Türkiye'nin en önemli içeceklerinden olan çayın da tanıtımını yaptı.

Makedonya'da Türk çayının hiç bilinmediğine şahit olduklarını dile getiren İsmail Safi, "Bizim çayımız 75 milyon tarafından sevilerek içiliyor. Biz çayımızın burada öncelikle tanıtımını yapmak istiyoruz. Bizde bir atasözü vardır 'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır' diye. Bu açıdan baktığımız bir çayı birlikte içersek ilişkilerimizin gelişmesine faydası olacaktır. Yani biz hem ekonomik hem de kültürel dostluklar açısından buradayız" diye konuştu.

Makedonya kökenli AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan da Çaykur'un tanıtımıyla ilgili şunları söyledi:

"Başbakanımızın doğduğu il Rize'den, Türkiye'nin en büyük firması Çaykur'un tırı çay dağıtmak üzere meydanda bulunuyor. Biz de gittiğimiz yerlerde Çaykur'un çayını tanıtacağız. Ben Gostivarlıyım, annem babam Gostivar'da doğdu. Makedonya kökenliyim ama biz ne kadar Gostivarlıysak o kadar da Rizeliyiz. Çünkü Rizeliler'le Makedonyalılar, psikolojik ve ruhsal olarak aynı yapıya sahip. Bizler buraya gelen Türkler hep Karadeniz kıyısından geldiğimizi söyleriz. Yapısal anlamda bu kendini gösteriyor. Çaykur çok başarılı bir firma, inşallah Makedonya bu tadı alır."

Muhabir: Mürteza Sulooca

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA