Çevre ve Şehircilik Şurası İle Çevre ve Şehircilikle İlgili Konularda Çalışma Gruplarının Oluşturulması ve Bunların Görevleri İle Çalışma Usul ve Esaslarının Düzenlemesine İlişkin Yönetmelik Yürürlüğe

Çevre ve Şehircilik Şurası ile çevre ve şehircilikle ilgili konularda çalışma gruplarının oluşturulması ve bunların görevleriyle çalışma usul ve esaslarının düzenlemesine ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Çevre ve Şehircilik Şurası ile Çalışma Gruplarının Oluşumu ve Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikle, Çevre ve Şehircilik Şurası ile çevre ve şehircilikle ilgili konularda çalışma gruplarının oluşturulması ve bunların görevleriyle çalışma usul ve esaslarını düzenlemesi amaçlanıyor.

Şura, ilgili bakanın başkanlığında yine bakanlıkça belirlenen üyelerden oluşacak, bakan tarafından şura başkanlığını yürütmek üzere istişare komisyonu başkanı da görevlendirilebilecek.

Şura, bakanlıkça değerlendirilmek üzere, bakanlık görev alanına giren konulara ilişkin incelemeler yapmak, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirmek, uygulamadan kaynaklanan sorunları belirlemek ve buna ilişkin çözüm önerileri sunmak gibi çalışmaları yürütecek.

Şura üyeleri bakan onayı ile kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektör temsilcilerinin çevre ve şehircilikle ilgili alanlardaki çalışmalarıyla tanınmış uzman ve yöneticilerinden oluşturulacak.

-İstişare komisyonu-

Yönetmenlikle, bakanlığın görev alanına giren konulara ilişkin çalışma yapmak, politikalar belirlemek, bu politikaların gerçekleştirilmesi için alınması gerekli önlemler konusunda önerilerde bulunmak ve mevzuat düzenlemeleri hakkında tavsiye niteliğinde karar almak, şura gündeminin oluşturulmasına ilişkin önerilerde bulunmak üzere istişare komisyonu oluşturulacak.

İstişare komisyonu bir başkan ve dört üyeden oluşacak. İstişare komisyonu başkanlığına ve üyeliklerine, bakanlığın görev alanına ilişkin çalışmalarda bulunan kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve meslek kuruluşlarında çalışanlar ile akademisyenler arasından Bakan tarafından görevlendirme yapılacak. İstişare komisyonunun görev süresi bakan tarafından belirlenecek.

Şura toplantısı gündemi, Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın teklifi üzerine bakan onayı ile tespit edilecek, toplantı gündemi belirlenirken istişare komisyonunun önerisi de alınabilecek.

-Şura komisyonu-

Şura gündeminin belirlenmesini izleyen otuz gün içinde Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın teklifi ve bakanın onayıyla şura komisyonlarının sayısı, çalışma konusu ve üye yapıları belirlenecek.

Her şura komisyonunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin dengeli temsili göz önünde bulundurulacak.

Komisyon toplantılarında kararlar oy çoğunluğuyla alınacak, oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılacak.

Şura, bakanın başkanlığında üyelerin salt çoğunluğu ile toplanırken, bu toplantılar iki günden az, beş günden fazla olamayacak.

Şura toplantılarının dört yılda bir yapılması esas olmakla, bakan gerekli gördüğü durumlarda şurayı olağanüstü toplantıya çağırabilecek.

-Şura kararlarının uygulanması-

Bakanlığı doğrudan ilgilendiren şura kararları önem ve önceliğine göre uygulama programlarına konulurken, diğer bakanlıklarla ilgili hususların uygulama programlarına alınması için ilgili bakanlıklara önerilerde bulunulacak.

-Çalışma Grupları-

Yönetmelikte, bakanlık görevlerine ilişkin konularda özel ihtisas gerektiren çalışmaları gerçekleştirmek üzere, bakanlığın ilgili hizmet biriminin teklifi ve bakanın onayıyla geçici çalışma grupları oluşturulacak.

Çalışma gruplarında, görev alanına giren konularla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bakanlık ve diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanlar görevlendirilebilecek.

Çalışma grupları, yapılacak çalışmaların gerektirdiği ihtisas alanında araştırma ve inceleme yöntemlerini belirlemek, bu yöntemlere göre araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak, özel ihtisas alanına ilişkin bilimsel yayınları izlemek, bu konularda çalışmalar yapan araştırmacı, bilim adamı ile kurum ve kuruluşları tespit etmek ve bakanlığa sunmak ve çalışma konularına ilişkin faaliyet raporları düzenlemek ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonu sağlamakla görevli olacak.

Muhabir: Fevzi Çakır

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA