Zonguldak'ta Yeni Adli Yıl Açılışı

Zonguldak'ta, yeni adli yılı açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Valilik önünde düzenlenen törende, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Kozan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem'in Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Baro Başkanı Ertem, törende yaptığı konuşmada, özgürlük kavramının hukukun işleyişi ve yargılama faaliyetleri içerisinde başka bilim ve disiplinlerde yer aldığından farklı anlamlar içerdiğini söyledi.

Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla yürürlüğe giren yargı paketlerini, yargının işleyişinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygunluk amaçlandığını anlatan Ertem, şöyle konuştu:

''Yargı paketleri, kanun değişiklikleriyle, bazı suçlara verilecek cezaların ertelenme sürelerini artırmış, adli kontrol mekanizmalarının uygulama alanını genişletmiş, tutuklama kararlarının gerekçelendirilmesini düzenlemiştir. Aslında bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi için kanun değişikliğine ihtiyaç bulunmamaktadır. AHİS ve protokol hükümleriyle, Anayasanın 90. maddesi zaten bu düzenlemelerin iç hukuk normu olduğunu düzenlemektedir. O halde, özellikle Yargıtay ve Danıştay daireleri, uluslararası sözleşme, mahkeme kararları ve protokol hükümlerinin somut olaylarda uygulanmasını, içtihat olarak kabul etmelidirler. Kanun değişiklikleriyle, hukukun değişmesini bekleyemeyiz. Yargılamada korunan değer ne ise avukatın rolü ona göre şekillendirilmelidir. Avukatı, yargılama süreçlerinin bir parçası, yargılama ortağı görmekle işe başlamak gerekir. Avukatın süreçlerdeki rolünün, sanıkların, davacıların, davalıların, mağdurların, borçluların, alacakların hak ve yetkileriyle açıklamak gerekir. Bu kapsamda, serbest avukatların ve kamuda çalışan avukatların, yargısal faaliyette bulunduğu ve yargısal hizmet ürettiği çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. Mevcut durumda, avukatı değersizleştirme, memurlaştırma, yargı içinde olmasa da olur algısını oluşturma sonucunu veren uygulamalar terk edilmelidir.''

Muhabir: Faik Erez / Ferdi Akıllı

Yayıncı: Zeki Gümüş
Kaynak: AA