Yönetmen Zeki Demirkubuz: 12 Eylül’de İşkenceler Sürekli İnkar Edildi

Yönetmen Zeki Demirkubuz, 12 Eylül darbesinin gerçekleştiği zamanlarda, darbeyi gerçekleştirenlerin elinde büyük güç olmasına rağmen, işkencelerin yapıldığı inkar edildiğini söyledi.

Yönetmen Zeki Demirkubuz: 12 Eylül’de İşkenceler Sürekli İnkar Edildi
Demirkubuz, “Darbe dönemlerinde, özellikle 12 Eylül’de inanılmaz boyutlara ulaşan işkencenin son derece meşru olduğu bir ülkeydi burası.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi önderliğinde gerçekleşen 2.Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’ne konuşmacı olarak, Türkan Şoray, Zeki Demirkubuz ve Selim İleri katıldı.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde gerçekleşen festivalin açılışında konuşan Yönetmen Zeki Demirkubuz 12 Eylül’de yaşanan işkencelerin resmiyetinden bahsetti. Demikubuz, “Bu ülkede 1990’lara kadar burada pek çoğumuz bunu hatırlar. Bu ülkede siz 1 tek devlet görevlisinin Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nın, Emniyet yetkilisinin bu ülkede işkence var dediğini duydunuz mu ? 12 Eylül’de o kadar büyük bir güç olmasına rağmen darbecilerin ve kimseye karşı hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen ‘ben yaparım kardeşim’ diyebilmesine rağmen 12 Eylül’de bile işkenceler sürekli inkar edildi.” dedi.

'ÖZEL BİR HABER TELEVİZYONU 1990’LARIN BAŞINDA İŞKENCEYİ GÖRÜNTÜLEMİŞTİ'

Panelde konuşmasına devam eden Zeki Demirkubuz, 1990’ların başında Beyoğlu Karakolu’nda gerçekleşen işkenceyi görüntülediğini , Türkiye’de bu olayın büyük yankı uyandırdığı söyledi.

Demirkubuz, “1990’ların başındaydı sanıyorum. Özel televizyonların ilk açılmaya başladığı dönemlerdi. Beyoğlu’nda 1 özel televizyon Beyoğlu Karakolu’nda gerçekleşen işkenceyi görüntülemişti. Hatta Hortum Süleyman diye 1 polis vardı. Sonra biranda ‘bu ülkede işkence varmış.’ dendi. Karakollar da adam dövülüyormuş gibi 1 hallere girildi. Şimdi hadi 80 sene 100 sene neyse inkar edilen ve kabul edilemeyen şey bir şekilde ortaya çıktı. Sonra bazı işkenceciler ufak tefek itiraf etmeye başladılar. Peki vicdanınıza güvenerek sorabilirim. Yahu bu ülkede işkencenin ortaya çıkması ile birlikte bu toplum işkencelere veya benzeri şeylere karşı nasıl bir vicdan gelişti acaba." şeklinde konuştu.