Türkmenistan’dan Dünyaya 'enerji Güvenliği' Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 67. dönem toplantısında devlet ve hükümet başkanlarına hitap eden Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, enerji güvenliğine dikkat çekti.

Türkmenistan’dan Dünyaya 'enerji Güvenliği' Çağrısı
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’u temsilen katılan Meredov, enerji güvenliği, silahsızlanma, çevre ve iklim değişikliği gibi konularda Türkmenistan’ın dış politika inisiyatiflerini ortaya koydu.
Enerji kaynakları bakımından zengin ve doğalgaz rezervi bakımından da dünyada dördüncü ülke olduklarını kaydeden Bakan Meredov, uluslararası enerji sevkiyatında istikrarlı ve güvenilir bir mekanizma geliştirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Türkmen Dışişleri Bakanı, üreticilerin, transit ülkelerin ve enerji kaynaklarını tüketicilerin çıkarları doğrultusunda uluslararası hukuk belgelerin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, bu belgelerin hazırlanması için uzman grubun oluşturulmasını teklif etti.
Konuşmasında çevre ve iklim değişikliğine de değinen Türkmen bakan, Orta Asya ve Hazar Havzası'nda iklim değişikliği alanında bölgesel bir merkezin kurulmasına sıcak baktıklarını kaydetti.

Meredov, bu merkezin bölge ülkeleri arasındaki çevre işbirliğinin arttırılmasına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkmenistan’ın silahsızlanma sürecine her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydeden Bakan Meredov, Asya'da Bölgesel Silahsızlanma Merkezi'nin kurulması yönündeki tekliflerini değerlendirmelerini istedi.
Doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirmek isteyen Türkmen yönetimi, enerji güvenliğine büyük önem veriyor. Halihazırda, Rusya, Çin ve İran’a doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, ileriki dönemde Güney Asya (Pakistan ile Hindistan) ve Avrupa pazarlarına açılmayı hedefliyor.