Katar'dan, Arap Ülkelerinin Suriye'ye Askeri Müdahalede Bulunmaları Yönünde Çağrıda Bulundu

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife el-Tani, ''akan kanı durdurmak'' amacıyla Arap ülkelerinin Suriye'ye askeri müdahalede bulunması yönünde çağrıda bulundu.

BM Genel Kurulu'nun 67'nci dönem toplantılarında konuşan Tani, tüm imkanların seferber edildiğini ve boşa çıktığını ifade ederek, Arap ülkelerinin, ulusal, insani, siyasi ve askeri yükümlülüklerine uygun olarak müdahalede bulunmalarını ve ellerinden geleni yapmalarını önerdi.

Tani'nin bu önerisinde, 1976'da Lübnan iç savaşına son verme çabaları çerçevesinde Arap Birliği'nin bu ülkeye müdahale kararına atıfta bulunduğu, bu girişimin ''etkili ve yararlı olduğunu'' söylediği bildirildi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 67'nci dönem toplantılarına katılan bakanlar, üye ülkelere tecavüzün Suriye'deki iç savaş gibi çatışmalarda silah kullanılmasına son vermek için daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde yapılan bir toplantıda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, uluslararası toplumun, ''tecavüzü savaş silahı olarak kullananların ceza almadan kurtulabileceği'' görüşünü yıkmak için elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Hague, ''Bazı çatışma bölgelerinde var olan kişisel dokunulmazlık kültürünü yıkmak zorundayız'' dedi.

İngiltere, tecavüz kurbanlarına yardımcı olacak ve suçluların yakalanıp adalete teslim edilmesine destek verecek uzmanların çatışma bölgelerine gönderilmesi için 1,6 milyon dolar bağış yapma sözü verdi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise Suriye'deki iç savaşta erkeklere ve kadınlara tecavüz edilmesinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Muhabir: Emrah Erdaş-Umur Koçak Semiz / AFP-AP

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA