Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Ban-Ki-Mun'la Suriye'yi konuştuk

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Ban Ki-mun ile Suriye ve bağlamında atılacak adımları konuştuk. Kendisi, Türkiye'nin uluslararası alanda güçlenen pozisyonundan memnuniyetle bahsetti'' dedi.

BM Genel Kurulu 67'nci dönem toplantılarına katılan Davutoğlu, New York'taki temaslarının ikinci gününde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

New York Türkevi'ndeki basın toplantısında, ikili ve çoklu görüşmelerdeki gündem maddelerini aktaran Davutoğlu, 67 ülkeden görüşme talebi aldıklarını ve yarısına zaman kısıtlı olduğu için cevap veremediklerini aktardı.

Davutoğlu ve beraberindeki heyetin, görüşmeler süresince toplam 9 diplomatik etkinliğe katılımı planlanıyor.

Bakan Davutoğlu, İslam dünyasını harekete geçiren İslam dini ve peygamberine hakaret içeren film başta olmak üzere, kutsal değerlere karşı yapılan bu tarz saldırıları önlemeye yönelik Brezilya ve İsveç'in de içinde bulunduğu ''Üç kıtadan üç yumuşak güç'' adı altında bir inisiyatifi harekete geçirdiklerini ve bu konuda BM nezdinde bir doküman yayını üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Davutoğlu, söz konusu üç ülkenin ayrıca terör saldırılarına önlem almak adına, diplomatlarının can güvenliği ve dokunulmazlıklarının artırılması hususunda da çalışma yapacaklarını ifade ettiklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kutsala hakaret konusunu Medeniyetler İttifakı görüşmelerinde de güçlü bir şekilde gündeme getireceklerinin altını çizdi.

Tunceli'deki terör saldırısında şehit olan 6'sı asker 1'i vatandaş 7 kişi için başsağlığı da dileyen Davutoğlu, ayrıca Türk halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

-Davutoğlu ve Ban Ki-mun görüşmesi-

Davutoğlu, BM temasları çerçevesinde iki konvansiyonel konu olan ''Nükleer Terör'' ve ''Çocuk Hakları Sözleşmesi Ek Protokolü'' anlaşmalarına imza attıklarına da değinerek, ''İnsan hakları hususunda her türlü anlaşmaya destek vereceğiz. Özellikle de çocuk ve kadın hakları konusunda öncülük edeceğiz'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile dün gerçekleştirdiği temaslara ilişkin Davutoğlu, ''Ban Ki-mun ile Suriye ve bağlamında atılacak adımları konuştuk. Kendisi, Türkiye'nin uluslararası alanda güçlenen pozisyonundan memnuniyetle bahsetti'' ifadesinde bulundu.

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile İstanbul'da açılması planlanan BM ofisi hakkında da konuştuklarını belirterek, ''Bütün üye ülkelerin bayraklarının dalgalanacağı BM ofisi açılacak. İstanbul'un küresel başkent olması yolunda adımlar hızla ilerliyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptıkları görüşmeye de değinen Davutoğlu, ''Almanya'daki son dönem gelişmeleri ve poster kampanyalarını ele aldık. Poster kampanyalarının açık bir ayrımcılık unsuru olduğunu ve Almanya'daki çok kültürlü hayata zarar verdiğini açıkça söyledik'' dedi.

Davutoğlu, Somali Başbakanı Abdulveli Muhammed Ali ile yaptığı görüşmede, Muhammed Ali'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye ziyaretine ne denli önem verdikleri konusundaki sözlerine yer verdi.

Somali'deki gelişmelerin umut verici olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Türkiye'nin devreye girmesi ile Somali'nin kaderi değişti. Bunu bizzat Somali Başbakanı söyledi.

Somali Başbakanı, Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretini 'mucize' olarak değerlendirdi'' ifadesini kullandı.

-Filistin'in geleceği-

Davutoğlu, ''En önemli görüşmelerimden birisi'' dediği Filistin lideri Mahmud Abbas görüşmesinin olumlu geçtiğini anlatarak, ''Biz Filistin'in BM'de tanınmasının bir lütuf değil 1948'den beri sahip olduğu en doğal hakkı olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Filistin sorununun uluslararası toplumun yerine getiremediği bir sorumluluk olduğunu dile getiren Davutoğlu, bu konunun en güçlü savunucusu olduklarını, kasım ayında yapılacak toplantıda Filistin'in geleceği konusunun tekrar ele alınacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA