Gaziantep, Kentlerde Hava Kalitesinin Yükseltilmesinde 'pilot İl' Oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentlerde hava kalitesinin yükseltilmesi projesinde Gaziantep’i, 'pilot kent' olarak seçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hollanda Hükümeti ile çevre alanında ikili işbirliği çerçevesinde yürütülen ‘Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi' Kentair Projesi’nin açılışı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Projenin açılış toplantısına Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) Proje Lideri Henk Bloemen, bakanlık ve belediyelerin bu konudaki yetkilileri katıldı.

Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, açılışta yaptığı konuşmada, “Bakanlığımızın kentlerde hava kalitesinin yükseltilmesi projesinde Gaziantep’i, pilot kent olarak seçmesinden çok memnunuz. Günümüzde köylerden kentlere olan yoğun göç kentlerin daha yoğun yaşam alanları olmasına neden oluyor. Özellikle sanayisi yoğun olan kentlerin hem teknolojiyi hem de kentlerdeki hava kalitesinin yükselttiğini görüyoruz. Alınacak kararların ardından yapılacak denetimlerin düzenliliği bu amaca ulaşmamız için olmazsa olmazdır.” dedi.

ÇABAMIZ İNSANLARA Kaliteli Yaşam ORTAMLARI SUNMAKTIR

Gaziantep’in, 'Türkiye’nin İklim Eylem Planı’nı yapan ilk kenti olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de “Bu projeye Gaziantep’in de uygulama alanı olarak dâhil edilmesi çok önemli. Çünkü iki projede hava kirliliğinin nedenleri, hava kalitesi sorunlarına çare buluyor. Bu sayede Gaziantep hava kalitesi yüksek yaşanabilir bir kent haline gelecek. ‘Kentair Ön Bilgilendirme Çalıştayı’na da Gaziantep olarak ev sahipliği yaptık. Böylesine önemli projelere ev sahipliği yapmak şehrimiz için çok önemli. Şimdi ise resmi açılışını gerçekleştirerek ‘Kentair Projesi’ni hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Hava kalitesinin, yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörlerin başında geldiğini belirten Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) Proje Lideri Henk Bloemen ise “İnsanlar toplu halde yaşamaya başladıkları günden beri hava konusunda düşünmeye başlamışlardır. Hava kalitesinin bozulmasındaki en büyük etken insan olduğu için sorunun çözümü de insanlardan geçmektedir. Türk Hükümeti bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Projenin sonunda asıl çalışma başlayacaktır. Hava kalitesinin yükseltilmesi, önleyici çalışmalar ve uygulamalar o zaman başlayacaktır.” ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak da, Çevrenin korunmasında hava, su ve toprak olmak üzere 3 temel unsurun olduğunu, amacın alıcı ortama verilen kirleticilerin azaltılması ve belirli bir seviyede tutulması gerektiğini vurguladı .