Böcek kanatları ilham kaynağı oldu

İrlanda'da yapılan araştırma, binaların böceklerin kanat sistemi örnek alınarak tasarlanması durumunda depreme çok daha dayanıklı olabileceğini ortaya koydu.

Böcek kanatları ilham kaynağı oldu
İrlanda'daki Trinity College Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çekirgeler başta olmak üzere çeşitli böceklerin kanatlarını inceledi. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, oldukça kırılgan görülen böcek kanatlarının çok dayanıklı olduğu ortaya çıktı. Araştırma, saniyede 2 bin kere kanat çırpabilen sineklerin dahi bulunduğunu gösterdi.

Araştırmanın sonucuna göre, doğadaki canlılar incelendiğinde günümüzdeki mühendislik sorunlarına mükemmel yanıtlar bulunabileceği ileri sürüldü.

Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Müge Kanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İrlanda'daki Trinity College Üniversitesi'ndeki araştırmacıların, çekirgeler başta olmak üzere çeşitli böceklerin kanatlarını incelediğini belirtti.

Kanay, çekirgelerin saç telinden yaklaşık 10 kat daha ince kanatlarla günlerce uçarak, okyanusları ve çölleri aştığını anlattı. Sadece çekirgenin kanatlarındaki sistem taklit edilerek, hafif bir malzemeyle dayanıklı yapılar üretilebileceğini belirten Kanay, bu sayede depreme dayanıklı yüksek binalar da geliştirilebileceğini sözleri ekledi.

Kaynak: AA