Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bölükbaşı Açıklaması

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından ''Ahilik ve İş Ahlakı'' konulu konferans verildi.

Bilim ve Sanat Merkezi'nde verilen konferansta, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Bölükbaşı, katılımcılara ahilik ve iş ahlakı hakkında bilgi verdi.

Ahilik teşkilatının ticari ve sosyal alandaki adalet, dürüstlük ve doğruluğun timsali olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, kurulan felsefenin Türk dünyasında önemli bir dönem olan 13. yüzyılda çıktığını söyledi.

Ahilik düşüncesinin Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğol istilasında darbeler aldığı ve Osmanlı Devleti'nin tohumlarının atıldığı bir döneme denk geldiği için çok önemli bir işlev gördüğünü kaydeden Bölükbüşı, şöyle devam etti:

''Ahiliğin çıktığı dönemde, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve Ahi Evran gibi büyük şahsiyetler yetişmiş. Bu şahsiyetler kültür anlamında büyük bir etki meydana getirmişlerdir. Bu dönemde temeller öyle sağlam kurulmuş ki bu temeller üzerine kurulan Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti gibi köklü devletleri meydana getirmiş. Özellikle 13. yüzyılda İslam dininde yaşanan toplumsal, siyasal sıkıntılara ahiliğin büyük olumlu katkıları olmuştur. Anadolu'da o zamanlar yaşanan sıkıntıları düşündüğümüzde Ahiler, toplumun her alandaki huzur ve güvenliğinin teminatı olmuştur. Hatta Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda rol olan unsurları sayarsak eğer, en önemli yardımcıları, ahiler olmuştur. Bu yardım ve destekler devletin kuruluşunda olduğu gibi gelişmesinde önemli görevler almıştır.''

Ahilik Haftası Kutlama Komitesi Başkanı, Vali Yardımcısı Hasan Kayhan da, ahiliğin dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün ve bilginin sanat ile birleşimi olduğunu kaydetti.

Milletlerin kendi tarihinden, sosyal ve kültürel geçmişinden ders alarak ve bunları günün ihtiyaçlarına göre uyarlayarak başarı kazanacaklarını belirten Kayhan, Türk toplumunun tarihinin derinliklerinden gelen bilgi ve tecrübelerinin Farabi'nin akılcı felsefesi, İbn-i Sina ve Fahrettin Razi'nin deneyciliğiyle birleştirerek, eğitime yeni bir anlayış getirdiğini ve sosyo-ekonomik bir kurum olan ahilik teşkilatını kurduğunu sözlerine ekledi.

Konferansın ardından katılımcılara, Ahi helvası dağıtıldı.

Muhabir: Mehmet Candikmen

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA