Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Türkiye Başkanı Yavuz Açıklaması

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ''Kardeşlik hukukunu ekonomik akılla tesis ederek bütünleştirmemiz ve hayata geçirmemiz gerekiyor'' dedi.

Ankara JB Marriott Otel'de düzenlenen iftarda konuşan Yavuz, Türkiye'nin rekabet gücünü arttırmak istediklerini belirterek, 2023 yılında 20 milyar dolar ciro ve 5 milyar dolarlık ihracat hedeflendiklerini ifade etti.

Yavuz, ''1923'ten 2002'ye kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 80 yılda 15 milyar dolar olduğunu düşünürsek, şu anda sadece Azerbaycan'ın Türkiye'ye yapmış olduğu yatırımın 2018 yılına kadar 17 milyar dolarlık portföye sahip olacağını karşılaştırmak çok daha anlamlı. Biz 2023 yılına 20 milyar dolar ciro ve 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyle yola çıktık'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu söyleyen Yavuz, ''SOCAR grup olarak Türkiye ekonomisine önemli yatırımlar yapmanın ve Türkiye-Azerbaycan stratejik ortaklığının ve kardeşliğini ete kemiğe büründüren projeleri gerçekleştirme yolunda olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Yavuz, ''Sayın Başbakanımızın tabiriyle 'iki devlet, bir millet ve tek yürek' olarak tanımlanan Azerbaycan-Türkiye ilişkileri başka hiçbir iki ülke arasında yoktur. Kardeşlik hukukunu ekonomik akılla tesis ederek bütünleştirmemiz ve hayata geçirmemiz gerekiyor'' görüşünü dile getirdi.

Rafineri, petro-kimya, enerji ve lojistik entegrasyonunu yapacakları yatırımlarla gerçekleştireceklerini söyleyen Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

''Rafineri, petro-kimya sektöründe olması gereken yerde olmayan bir ülkenin sanayileşme iddiası eksik kalır. Çünkü ara malı üretimi olmadan sanayileşmek ve sanayinin rekabet gücü kazanması mümkün değildir.''

İftar programına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Necip Fazıl Çelik - Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA