Suriye Krizi, Bakan Eroğlu İle Rusya Büyükelçisi'nin Görüşmesine De Yansıdı

Türkiye ile Rusya’nın Suriye konusundaki fikir ayrılığı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy ile görüşmesine de yansıdı.

Büyükelçinin, Esed ve rejim yanlısı söylemine Bakan Eroğlu, “Biz Rusya’nın ve Çin’in de Suriye’deki olaylara insani gözle bakmasını istiyoruz.” diye karşılık verdi.Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’nun Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy’i makamındaki kabulüne Suriye krizi damgası vurdu. İki ülke arasında gelişen ekonomik ilişkiler konuşulmasının ardından bir gazetecinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında özellikle Rusya ve Çin gibi ülkelere verdiği sert mesajları hatırlatması üzerine ikili, ülkelerinin Suriye krizine bakışını anlattı. Davutoğlu’nun BM’deki konuşmasını takip ettiğini ve beğendiğini belirten Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: “Biz burada şunu istiyoruz, Suriye’de gerçekten halkına karşı zulmeden bir yönetim var. İnanıyorum ki Rusya da artık Esed’in gitmesi taraftarı olacaktır. Kimsenin endişesi olmasın, biz Suriye’de halkın kendisini yönetmesini istiyoruz. Tarihten gelen kardeşlik var. Dostluk var. Kimsenin topraklarında gözümüz yok, bunu herkes biliyor. Kaldı ki gelen mülteci sayısı da 80 bini buldu. Biz her türlü yardımı yapıyoruz ama BM dâhil hiç kimse taahhüt ettiği yardımı yapmıyor. 200 bini bulan sığınmacı var toplam ama biz insani olarak yardım yapıyoruz. Şimdi eğitimle ilgili çalışmalar başlayacak. Sağlık, yerleşim ve iaşe problemleri için gerekli çalışmaları yaptık. Yaklaşık 350 milyon dolarlık doğrudan yardımda bulunduk.”

“RUSYA VE ÇİN’DE SURİYE KONUSUNA İNSANİ GÖZLE BAKSIN”
Eroğlu, konuşmasının sonunda Rusya ile Çin’in de bu konuya insani gözle bakması gerektiğini ifade ederek, bütün halkını bombalayan yönetimin gitmesi ve Suriye'de demokrasinin yerleşmesini istediklerini dile getirdi. Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından konu hakkında değerlendirmede bulunan Rusya'nın Ankara Büyükelçi Ivanovskiy, sözlerine Rusya ile Türkiye’nin Suriye konusunda sürekli fikir alışverişinde bulunduğunu hatırlatarak ve her iki ülkenin birbirinin siyasi duruşunun bilindiğini söylemesiyle başladı.

Her iki ülkenin de mümkün olduğu kadar ortak nokta bulmaya çalıştığını savunan Ivanovskiy, amacın Suriye’deki krizi sona erdirmek ve akan kanı durdurmak olduğunu belirtti.

Mülteci konusunda Türk hükümetinin yüklendiği sorumluluğu takdir ettiklerini kaydeden Ivanovskiy, “18 Temmuz’daki görüşmede de devlet başkanımız Sayın Erdoğan’ı çok takdir etti. Rusya olarak da çeşitli uluslar arası kuruluş aracılığıyla ekonomik yardımda bulunuyoruz ama Türkiye kadar büyük rakamlar değil.” diye konuştu.

Rusya’nın Suriye duruşunu savunan Büyükelçi’nin, “Rusya’nın amacı Esed’in her yaptığını meşrulaştırmak değildir. Amacımız tüm grupların bir araya gelmesi, müzakere masasına oturmasıdır.” şeklindeki sözleri üzerine Eroğlu, “Esed de mi?” diye sordu. Bunun üzerine Ivanovskiy, kesinlikle silahların bırakılması ve hükümet yerine geçici komitelerin oluşturulması gerektiğini söyleyince, Eroğlu, “Tabi Esed dışında.” çıkışında bulundu. Bakan Eroğlu’nun sözü üzerine bu defa Büyükelçi Ivanovskiy, daha açık ve net bir şekilde Esed yanlısı söylemlerde bulundu. Büyükelçi, “O da kalabilir, neden seçime girmesin. Süreci sıfırdan başlatmak gerekirse herkesin oy hakkı olması lazım. Hem Alevilerin hem Şiilerin, Sünnilerin, Hristiyanların da oy hakkı olması lazım. Beşar Esed dediğimizde Baas rejimi akla geliyor. Fakat Baas’ın da belli bir oy kitlesi var, onlara da oy hakkını tanımak lazım. Bu sadece Rusya’nın fikri de değil, birçok uluslar arası kuruluşun da düşüncesi. Gerçek demokrasi o.” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Bakan Eroğlu, “Biz de gerçek demokrasi istiyoruz.” diyerek, “Ben Sayın Büyükelçiye bir şeyi hatırlatayım, biz sığınmacıların etnik kimliklerine bakmıyoruz. Kim geliyorsa ona insan olarak bakıyoruz. Sığınmacılar arasında her dinden insan var.” şeklinde hatırlatmada bulundu. Eroğlu’nun bu sözleri üzerine Rusya Büyükelçisi, kendilerinin Esed kalsın ya da kalmasın demediklerini, uluslararası hukukun işletilmesini istediklerini iddia etti. Suriye konusunun uzaması üzerine Eroğlu, “Galiba çok derin bir soru sordunuz?” diyerek konuyu kapattı. Rusya’dan genel maksatlı helikopter alımında gelinen son duruma ilişkin bir soruya ise ise Bakan Eroğlu, şöyle cevap verdi: “Esasen şuanda Rusya’dan kiraladığımız helikopterler var. Onları kullanıyoruz, kiralama süresini 5’ten 7 yıla çıkarttık. Alım süreci ise Milli Savunma Bakanlığı takip ediyor, onlar aldığında biz de alacağız."Bakan Eroğlu’nun büyükelçiyi kabulünde, Suriye krizinin sorulmasının öncesinde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de konuşuldu. Eroğlu, Marmara denizinin altında yapımı süren tünelde iki ülke şirketlerinin çalışmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Başbakan’dan açılışa Putin’in de çağırılmasını istediğini söyledi.

Yine iki ülke arasında imzalanan özellikle baraj anlaşmalarını hatırlatan Eroğlu, Artvin’de yapılan Deriner Barajı’nın sanat harikası olduğunu belirtti.

Orman yangınları ile ilgili Rusya ile yapılan ikili anlaşmalara da vurgu yapan Eroğlu, Rusya’daki son orman yangının da Başbakan’ın talimatını hatırlatarak, Türkiye’nin nasıl seferber olduğunu anlattı. Büyükelçi Ivanovskiy de özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin ardından yapılan ekonomik gelişmelerin çok iyi olduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 15 arttığının altını çizdi.

"PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİNDE ÖNEMLİ İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK"
Büyükelçi, son olarak Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyareti de hatırlatarak, bunun sadece devlet başkanı düzeyinde olmayacağını çok sayıda önemli ikili anlaşmaların yapılacağına vurgu yaptı. Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, büyükelçiye Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerdeki katkılardan dolayı çini ile Türkiye’deki doğal parkların bulunduğu bir katalog hediye etti. Büyükelçi de Eroğlu’na Kremlin Sarayı’nın bulunduğu bir şilt verdi.