Hindistan Mahkemesi Eski Bakana İdam Cezası Verebilir

Hindistan’ın Gujarat eyaleti Ahmedabad mahkemesi, 2002 yılında meydana gelen Hindu-Müslüman çatışmalarında kadın, çocuk bir çok Müslüman’ın öldürülmesinde büyük rol oynadığı iddiasıyla yargılanan dönemin hükümeti bakanlarından Maya Kodnani’yi suçlu buldu.

Savcı Akhil Desai’nin, Kodnani ve beraberindeki 31 kişi hakkında halkı provoke etmek, insanları ateşe vererek, kesici aletle ve silahla öldürmek suçundan idamla yargılanma talep ettiği bildirildi.

Savcı tarafından idam cezası istenen eski kadın bakan Kodnani, görgü tanıkları tarafından ayaklanmaların çıktığı bölgede Hindu halkı provoke ederken ve silahla halka ateş açarken görüldüğü iddia edilmişti. Hindistan’ın en zengin eyaletlerinden olan Gujarat eyaleti başbakanı Narendra Modi de Müslüman katliamı yapmakla ve güvenlik önlemi almadan olaylara göz yummakla suçlanmıştı. ABD Hindistan büyükelçiliği tarafından 2002 olaylarında dini ayrımcılık yaptığı ve şiddete göz yumduğu gerekçesi ile kendisine vize verilmemişti.

Modi aleyhine şimdiye kadar açılan davalar bir sonuca ulaşmazken, eyalet başbakanının adı gelecek seçimlerde Hindistan başbakan adayı olarak geçiyor. Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi olan Modi özellikle aşırı sağcı Hindular arasında çok popüler. Bu yüzden birçok BJP üst düzey yöneticisi Modi hükümeti üyesi Maya Kodnani’nin yargılanmasının ve idam talebinin seçimlerin yaklaştığı bu zamana rastlanamasını anlamlı buluyor.

Dün açıklanan mahkeme kararına mesafeli davranan Modi hükümeti kadın bakanın olaylar zamanında bakan olmadığını iddia etti. Kodnani, hakkında açılan dava sonrası 2009 yılında bakanlıktan istifa ederek partide meclis üyesi olarak kalmaya devam etmişti.

Çoğunluğu Müslüman 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda bir çok müslüman mahallesi radikal Hindularca basılmış, kadın, çocuk, ihtiyar binlerce kişi canlı canlı evlerinde ateşe verilmiş, kesiilerek öldürülmüştü.

Mahkemenin Kodnani ile birlikte yargılanan 31 kişiyi adam öldürmek suçundan suçlu bulduğu ve hakkındaki mahkeme kararını bugün açıklayacağı bildirildi.