Körfez Ülkelerinde De Sigara Paketlerine Görsel Uyarı Koyulacak

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde tütün ürünlerinin paketlerine sigara içmenin zararlarıyla ilgili görsel uyarılar koyulmasının planlandığı bildirildi.

Körfez Sağlık Bakanları Bürosu Başkanı Tevfik Bin Ahmed Hoca, Körfez ülkeleri komiteleri tarafından desteklenen plan çerçevesinde sigara paketlerinin üzerine uyarıcı grafikler yerleştirme kararını uygulayacaklarını söyledi.

Yetkili, tütün şirketlerinin baskısı neticesinde planın askıya alındığı iddialarını da reddetti.Suudi Arabistan’da basılan El Yevm Gazetesine göre Hoca, tütün firmalarını temsil eden lobilerin kararı geciktirmek ya da iptal ettirmek için yaptığı baskılara rağmen hükümetlerin acilen uygulamaya geçmesini istedi. Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman’dan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, sigara paketlerinin üzerinde sigara içmenin zararlarını gösteren görsel uyarıların 2012’den itibaren mecbur tutulması üzerinde anlaşmıştı. Grafiklerin yanısıra metnin de kullanılacağı uyarının paketin yüzeyinin en az yüzde 30’unu kaplaması gerekiyor. Kaynaklara göre sigara üreticileri bu alanın yüzde 5’e indirilmesi için talepte bulundu. Körfez yetkilileri ise üreticilerin karşı koymasına rağmen kararın uygulanacağını açıkladı.

Tahminlere göre Körfez ülkelerinde tiryakiler her yıl 50 milyar adet sigara içiyor .