İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök Açıklaması

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, kentte meydana gelen patlama sonrasında sağlık ekiplerinin yaptığı çalışmayı değerlendirirken, ''O karmaşada, sıkıntıda, hengamede, panik halinde 'işimizi çok iyi yaptık' diye düşünüyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Karakök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Ağustos'ta Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü yakınında meydana gelen patlama sonrasında, 112 Acil Servis ekiplerinin 3 dakika içinde olay yerinde olduğunu söyledi.

Güvenlik gerekçesiyle bir süre ambulansların olay yerine alınmadığını, daha sonra yaralıların hastanelere taşınmasına başlandığını belirten Karakök, ''Olay yerinde sürekli 5 ambulans tuttuk. 10 ambulans da ana arterlerde konuşlandı. 15 ambulansımız sürekli olay yeri ve hastaneler arasında çalıştı'' diye konuştu.

Karakök, olay sırasında görevlilerin hastalara müdahale ettiği için kayıtların sonradan netleştiğini dile getirerek, ''Yaralanan kişi sayısı net olarak 67'' dedi.

-''Personel izinden çağrıldı''

Prof. Dr. Karakök, olay sonrası her hastanenin önüne 2 ambulans konuşlandırdıklarını ve sevkler söz konusu olduğunda bunu hemen gerçekleştirdiklerini vurguladı.

İzinde personelin çağrıldığını dile getiren Karakök, şöyle devam etti:

''Hastaneler tek tek dolaşıldı. İhtiyaç, eksik var mı hastaların ihtiyaçları var mı diye tespit çalışması yapıldı. Her hastanede bir iletişim merkezi kurduk. Bir başhekim yardımcısı, psikolog ve bir acil tıp teknisyeninin görev yaptığı bu merkezler, hastalar ve hasta yakınları için bilgilendirme, açıklama ve ihtiyaçlarını karşılama yönünde hizmet verdi.

Kan ihtiyacımız olmadı. Ama buna rağmen kan merkezi, tedbir alınması açısından uyarıldı. Sürekli ambulans helikopterimiz hazır bekletildi. İhtiyaç olmadı ancak onun tedbirini aldık. Mardin'de uçak ambulansımız vardı. Onu her ihtimale karşı hazır beklettik. Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adana'dan bize daha sonra ambulans desteği geldi, onlara da teşekkür ediyoruz.''

Ekiplerine teşekkür eden ve gerekeni en iyi şekilde yaptıklarını dile getiren Karakök, ''Olası bir şey için her zaman kendimizi hazır tutuyoruz'' ifadesini kullandı.

-''Ambulans sıkıntısı''

Karakök, ambulans sıkıntılarının olduğunu, resmi kayıtlara göre Gaziantep'te 33 ambulansın bulunduğunu, ancak bunlardan fiili şekilde kullanılanların sayısının daha düşük olduğunu ifade etti.

Suriyeliler için Kilis ve Nizip'e de ambulans gönderdiklerini belirten Karakök, ''Ambulans sıkıntımız var. Hayırseverlerden ambulans bağışı istiyoruz'' diye konuştu.

Karakök, kentte ayrıca acil tıp teknisyeni ve paramedik ihtiyacı bulunduğuna dikkati çekti.

Olay sonrasında hastaneleri ve hatta olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının taziye çadırlarını ziyaret ederek ''Bir ihtiyaçlarının olup olmadığını'' sorduklarına işaret eden Karakök, olayda özverili bir şekilde çalışan personeli hem maddi hem de manevi olarak destekleyeceklerini söyledi.

-Yaralıların durumu-

Karakök, patlamada yaralanan kişilerin çoğunun tedavisinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

''Patlama nedeniyle yaralanan 5 kişinin tedavisi sürüyor'' diyen Karakök, yaralıların Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi, 25 Aralık Devlet Hastanesi ve Şehitkamil Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Metin Karakök, patlamada ağır yaralanan bir kişinin beyin cerrahi servisi yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğüne değinerek, diğer yaralılarda ise kırık, kas ve sinir yırtılması, patlama dolayısıyla yabancı maddeden etkilenme durumu olduğunu aktardı.

Gaziantep'te 20 Ağustos'ta Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü yakınında meydana gelen patlamada 9 kişi hayatını kaybetmiş, 67 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA