Kılıçdaroğlu: Terör Nereden Gelirse Gelsin İnsanlık Suçudur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terörün nereden ve kimden gelirse insanlık suçu olduğunu, Türkiye’nin geldiği nokta düşünüldüğünde sağlıklı bir duruş sergilenerek sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: Terör Nereden Gelirse Gelsin İnsanlık Suçudur
Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’nın Hekimhan ilçesinde düzenlenen 4. Ceviz, Maden ve Kültür Festivali’ne katıldı.

Ana muhalefet partisi lideri burada yaptığı konuşmada, demokrasinin elde edilmesi insanların tarih boyunca büyük bedeller ödediğinin görüldüğünü belirtti.

“Demokrasi soluduğumuz hava gibidir. Kirlendiği zaman fark edersiniz” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Herkes birilerinin düşündüğü gibi düşünmek zorunda değil. Aklın özgürlüğünü eğer egemen kılabilirsek bir topluma hem insanlık tarihine, hem demokrasiye büyük katkılarda bulunmuş oluruz.”Demokrasinin batılıların dayattığı bir şey de olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Irak’a girdiler. Ne diye girdiler? Demokrasi adına girdiler. Batının egemen güçleri girdi. 1,5 milyon insan öldü. Binlerce Müslüman kadına tecavüz edildi. Neymiş Irak’a demokrasiyi getirecekler! Geldi mi Irak’a demokrasi? Şimdi aynı oyun demokrasi adı altında Suriye için oynanmak isteniyor. Efendim Suriye’de demokrasi yokmuş. Suriye’ye silah sokulsun diye para veren Suudi Arabistan’da mı demokrasi var? Oralarda ses yok. Suriye bizim komşumuz müslüman bir ülke. Ve Arap devleti. Orada demokrasi açısından ciddi sorunların olduğunu biliyoruz. Elbette demokrasi gelmeli. Elbette ki özgürlükler gelmeli. Ama batının egemen güçlerinin dayatması ile bir ülkeye demokrasi gelmez. Biz demokrasiyi her halkın kendi özgür iradesi ile kazanmasını isteriz.” diye konuştu.

Türkiye’nin batılı güçlerin taşeronluğuna soyunmadan kendi iradesiyle bölgesel lider olabileceğini savunan Kılıçdaroğlu, “Biz güçlü bir ülkeyiz. Batının egemen güçlerinin Ortadoğudaki taşeronluğuna soyunmak Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmaz. Biz gücümüzü tarihimizden, imanımızdan, özgür irademizden alıyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin aynı zamanda bir hukuk devleti olmak zorunda olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı, “Dörtyol ilçesinde polisleri suçlu imiş gibi sıraya dizip de kim vardı bunların içinde, kim sana bir şeyler söyledi? diye o tablo var. O tablo demokrasiye yakışan bir tablo değildir. Kim yanlış yaparsa yanlışa karşı duracağız. Ama kurumları eleştirmek olduğu yerden daha küçük göstermek ya da onları bir şekli ile toplumun gözünde yıpratmak doğru değildir. İstanbul büyükşehir Belediyesi 1 kilometre metroyu 140 milyon liraya yaptı. Ankara 90 , İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 56 milyon liraya yapıyor. Elinizi vicdanınıza koyun. 140 milyon liraya yapılan bir metro inşaatı İstanbullulara ve bütün Türkiye’ye atılan bir kazık demektir. Hukukun üstünlüğü herkesin yasalar önünde eşit olması demektir. Onun kimliği, onun inancı, onun mal varlığı, onun makamı, ona bazı ayrıcalıkların sağlanmasını öngörmez. Onun için Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz dokunulmazlıklara karşı TBMM'de kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteriz. Biz de vatandaş gibi olmak isteriz.” şeklinde konuştu.

Terörün nereden ve kimden gelirse gelsin insanlık suçu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Terör canımızı yakıyor. Teröre karşı ortak mücadele vereceğiz. Terör için mücadele edeceğiz dedik. Ortak aklı oluşturalım dedik. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni toplantıya çağırdık. Suriye'ye bakın dedik. Teröre bakın dedik. Çözüm yolu meşru zemindir. Meşru zemin TBMM’dir. Gelin konuşalım dedik. Korktular, gelmediler. Gelmeyenleri aklınızın bir köşesinde tutun. Gelmeyenlere sizin yanınıza geldikleri zaman niçin TBMM'ye gitmediniz diye sorun. Şehitlerimizin sorumlusudur onlar. Eğer siz teröre karşı mücadele edecekseniz. Ortak mücadele etmek durumundayız. Türkiye bir duvar gibi onurlu bir duruş sergilemelidir terör konusunda. Nereden ve kimden gelirse gelsin, terör bir insanlık suçudur ve o suça karşı onurlu duran bir parti de CHP’dir. Türkiyenin geldiği noktayı düşünürsek yeni bir duruş sergilemek zorundayız. Sağlıklı bir duruş sergilemek zorundayız. İnsanları sevmek zorundayız. Terörü bitirmek zorundayız. Bütün komşularımızla barış içinde yaşamak zorundayız. Onun için yeni bir partiye, yeni bir iktidara, yeni bir Cumhuriyet Halk Partisi'ne ihtiyaç var diyoruz. Gelin barışı beraber kuralım.”Festivale CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Mevlüt Aslanoğlu, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da katıldı.