Savunma Bakanı İbrahimoviç'in Açıklaması

Orman yangınlarıyla mücadele eden Bosna Hersek'in Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç, ülke genelinde devam eden yangınların söndürülmesi için yeterli teknik kapasiteye sahip olmadıklarını açıkladı.

İbrahimoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki Srebrenitsa, Bratunats, güneydoğusunda yer alan Trebinye ve Hersek bölgesinde bulunan Mostar, Konyits ile Çaplyina ve batı bölgedeki Bihaç kentlerinin ormanlık alanlarında yangınlarla mücadele ettiklerini belirtti.

Bosna Hersek'i oluşturan Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti olmak üzere her iki otonom yapıda faaliyet gösteren siviller koruma kurumlarından, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopter ve askerlerin müdahalesi için talepler aldıklarını ifade eden Muhamed İbrahimoviç, ''Silahlı Kuvvetler ve devletin yangınların söndürülmesine yönelik kullanılabilecek kapasiteleri yetersiz'' dedi.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin aldığı talepler üzerinde ülke genelindeki yangın alanlarında müdahil olduğunu belirten İbrahimoviç, ''Ancak bizim kaynaklarımız sınırlı ve sahip olduğumuz kapasitelerle bu mücadelede zorluklar çekiyoruz. Kullandığımız helikopterlerin düzenli olarak bakıma ihtiyacı bulunuyor ve gerektiği kadar yangınlar söndürme çalışmalarına katılamıyor'' diye konuştu.

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Avrupa Birliği Barış Gücü'ne ait helikopterlerin de yangınlara müdahil olduğunu kaydeden İbrahimoviç, yangın söndürme çalışmalarına hem EUFOR hem de Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nden katılan helikopterlerin sayısının 3 olduğuna dikkati çekti.

İbrahimoviç, sürekli olaraak kullanılan 3 helikopterin yanı sıra, bazı diğer helikopterlerin de kullanıldığını ancak bu helikopterlerin yaklaşık 500 litre su taşıyabildiğini ve yetersiz kaldıklarını kaydetti.

-Uluslararası yardım-

Ülkesindeki siyasi yapıya değinen İbrahimoviç, Bosna Hersek'in uluslararası yardım talep etmesi konusundaki yetkinin bakanlar kuruluna ait olduğunu belirterek, ''Bu konudaki talepleri sadece bakanlar kurulu yapabilir. Bakanlar kurulu, bize coğrafi anlamında en yakın olan Hırvatistan'dan bir uçağın gelmesi için talebi görüşüyor fakat bu arada yangınlar dinmiyor. Bu yüzden bazı çalışmaları yoğunlaştıracağız'' dedi.

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki iyi ilişkilere işaret eden İbrahimoviç, Türkiye'den yardımın talep edilmesi konusunun da bütün devlet düzeyindeki konularda olduğu gibi bakanlar kurulu ve üçlü devlet başkanlığı konseyinde görüşülmesini beklediklerini kaydetti.

İbrahimoviç, Bosna Hersek'in yanı sıra bölgede Karadağ, Hırvatistan ve Sırbistan'ın da orman yangınları ile mücadele ettiğini belirterek, ''Bölgenin tamamı uzun süren kuraklık sonucu hızlı bir şekilde yayılan yüzlerce orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Bölgedeki ülkeler şu anda kendi sınırları içerisindeki yangınlarla mücadele ederken, birbirine yardım etme kapasitelere sahip olup olmadığı konusunda da tespitlerde bulunmalıdır. Ben Bosna Hersek'in kapasitelerinin yetersiz olduğunu söyleyebilirim'' diye konuştu.

-AA ekibi yangınları görüntüledi-

Bu arada, Anadolu Ajansı ekibi, Bosna Hersek'in tarihi Mostar kentinin yakınında yer alan Konyits civarındaki ormanlık alanda etkisini sürdüren yangını görüntüledi.

Hava sıcaklığı ve rüzgar nedeniyle hızlı bir şekilde yayılan yangının nedeniyle bölgede yollar trafiğe kapatıldı.

Konyits Belediyesi Siviller Koruma Kurumu Başkanı Fadil Tatir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konyits yakınındaki Donye Selo köyüne yaklaşan yangının yerleşim alanına 70 metreye kadar yaklaştığını, yangının yapılan müdahale sonucu durdurulduğunu, yangının etkili olduğu bazı alanlara ise itfaiye ekiplerinin ulaşamadığını söyledi.

Bosna Hersek'te temmuz ayının başından bu yana etkili olan yangınlarda, binlerce dönümlük orman ve tarım arazisi yandı. Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'da da etkili olan orman yangınları, orman ve tarım arazilerin yanı sıra turizme de büyük zarar verdi.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA