Zafer Çağlayan'dan Merkez'e 'Soğutma' Uyarısı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'na faiz göndermesinde bulundu.

Çağlayan, "Büyüme bağlamında yumuşak iniş yapıldı. Evet, ekonomide ihtiyatlı olacağız ama kaş yaparken göz çıkarmayacağız. Yani ekonominin alıştığı ve yapma durumunda olduğu büyümeyi daraltıcı faaliyetler sıkıntı verir." dedi.

Yeni teşvik paketinin ortaya koyulduğu bir dönemde Merkez Bankası ve bankalardan büyümeyi daraltıcı adımlar atmamasını talep eden Çağlayan, "Ekonomiyi çok soğutmamalıyız. Hani çok soğutursak ürünü dondurabiliriz. Malum dondurulan gıdayı da ikinci defa kullanmak mümkün değildir." uyarısında bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin 2012 ilk 6 ayını basın toplantısı ile değerlendirdi. Toplantıda büyüme oranlarına temas eden Çağlayan, bu anlamda Türkiye'nin önemli merhaleler aldığını vurguladı. Orta Vadeli Program (OVP)'da öngörülen yüzde 4 hedefinin yakalanacağını dile getirdi. Çağlayan, "Benim gönlümden geçen daha fazladır. Çünkü ben, büyümeden yana biriyim. 2012 temel alındığında büyüme ihracatın net katkıları ile olacaktır." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'na bunalım esnasında ortaya koyduğu proaktif tavrı öven Ekonomi Bakanı, şöyle konuştu: "O dönem dünyaya örnek olacak bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu başarılı yumuşak inişte payı büyük. Ama artık daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve ihracat ile istihdam için; 2023 hedeflerine varmak için kesintisiz güçlü bir biçimde büyümeliyiz. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın girişimcilerden gelen görüşleri en iyi şekilde okuyacağına eminim. Merkez Bankası, büyüme yanlışı proaktif tavırlar ortaya koydu. Yumuşak iniş de yapıldı. Evet, yine ekonomide ihtiyatlı olacağız. Ama kaş yaparken göz çıkartmayacağız. Yani ekonominin alıştığı ve yapma durumunda olduğu büyüme trendini daraltıcı faaliyetler sıkıntı verir. Tabii ekonomide soğutma yapılıyor, ben de ısıtma ve terlemeden söz etmiyorum. Artık yatırım, üretim ve yeni teşvik paketinin ortaya koyulduu dönemde Merkez Bankası ve bankalar büyümeyi daraltıcı değil, destekleyici bir konumda olmalı. çok Ekonomiyi çok soğutmamalıyız. Hani çok soğutursak ürünü dondurabiliriz. Malum dondurulan gıdayı da ikinci defa kullanamazsınız. Yani büyüme Son derece önemli, ilgili kurumlar buna eğilmeli." İç talep artışının istihdam adına önemli olduğuna işaret eden Zafer Çağlayan, "Böylece ekonomide dinamik bir yapı yakalayacak. İkinci çeyrekte ekonomimiz 1 milyon 994 bin istihdam yarattı. Bu, gayet önemli bir rakamdır. Muazzam bir artış. diğer çeyreklere bakın böyle istihdam artışı olmadı. Burada ihracatın büyümenin etkisini net şekilde görüyoruz." dedi .