“Depreme Karşı İstanbul’u İstanbullularla Güçlendiriyoruz”

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Marmara depreminden sonra yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Mutlu, “Depreme karşı İstanbul’u İstanbullularla güçlendiriyoruz” dedi.

Vali Mutlu, Marmara depreminden sonra İstanbul’daki kamu binalarında yapılan güçlendirme çalışmaları ve depremle ilgili yapılan çalışmaları düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda konuşan Mutlu, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşanan yıkıcı depremlerin herkesin hayatında derin izler bıraktığını söyledi.

Mutlu, Marmara depremleri ile edinilen tecrübeler doğrultusunda afetten sonra yapılan ve çok daha büyük harcama gerektiren iyileştirme ve yeniden yapım çalışmaları yerine; afet gerçekleşmeden önce halkı bilinçlendirerek ve katılımlarını sağlayarak el birliğiyle muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirgeyecek bir yaklaşım benimsediklerini açıkladı.

Vali Mutlu, "Bugün hepimizin üzüntüyle hatırladığı ve bütün ülkemizin derinden sarsıldığı bir günün arefesindeyiz. Yarın 17 Ağustos. 17 Ağustos 1999 tarihi milletimizin hafızasında büyük acıların yaşandığı bir gün olarak kaldı. Bu Marmara depremi olarak bilinen Gölcük'te daha sonra 12 Kasım'da Düzce merkezli yaşanan depremlerde 18 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. İstanbul'umuzdan da 400 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. O günden bugüne kadar acı kayıplar yaşadık, hem can hem de mal kayıpları yaşadık bunlar ülkemizi sarstı. Fakat milletimizin duyarlılığı ile bu yaralar hep sarıldı. 23 Ekim 'de Van 'da yaşanan acı depremle yine 644 vatandaşımızın hayatı depremde tamamlandı. 644 canımızı Van'da yitirdik " dedi.

İstanbul Valiliği İl Özel İdaresine deprem çalışmalarıyla ilgili 2 trilyon 700 milyar liralık bir kaynak ayrıldığını kaydeden Vali Mutlu, " İstanbul'umuzda bugüne kadar İstanbul İl Özel İdaresi vasıtasıyla İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Proje ( İSMEP ) Koordinatörlüğünden bizlere 2 trilyon 700 milyar lira kaynak aktarıldı. Bu kaynağı kamu bina stoklarının iyileştirilmesi yıkılıp yeniden yapılması için yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu kaynağın 1 trilyon 610 milyar liralık kısmı yatırıma dönüştü. İstiyoruz ki çürük yapı stoklarını ortadan kaldıralım, bunları iyileştirelim. Bununla ilgili 2 bin 500 civarındaki kamu binasının bin 892' sinin fizibilitesini yaptık. Yani röntgenini çektik. Bunlardan özellikle okullarımızın ağırlıklı olarak fizibilitelerini tamamladık. 790 binamızı güçlendirdik. Bunlardan 579 tanesi okuldur. Diğerleri hastane ve farklı kamu kurumlarıdır. 194 binamızı yıktık tamamen ve yerine yeni binalar yaptık. Böylece İstanbul'umuzda fizibilite çalışmalarımızı mevcut kaynaklarımızla güçlü hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Vali Mutlu, Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere iki ayrı afet yönetim merkezi kurulacağını da belirtti.

Mutlu, "Hasdal'da ve Tuzla'da Afet Yönetim Merkezi oluşturuyoruz. Bunlardan biri Hasdal' da olacak. Bu yılsonu itibariyle yeni bir afet yönetim merkezi olarak hizmete açmış olacağız. Tuzla Akfırat' ta da önemli bir çalışmayı sürdürüyoruz. Burasını da 2013'ün Ağustos ayı gibi hizmete almayı ümit ediyoruz " dedi.

Vali Mutlu açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Vatandaşların binalarının depreme dayanıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için bir yaptırım olup olmayacağı sorusuna Mutlu, "Burada yetki var kamunun da bu konuyla ilgili bu denetimi yapma yetkisi var. Kamu özellikle riskli görmüş olduğu binalar alanlar üzerinde bu çalışmaları bizatihi kendisi de yürütebilir. Siz lütfen yapın gidin arzu ettiğiniz ilgili firmalardan bu hizmeti alın hem kendiniz hem geleceğiniz için sağlıklı konutlarda hayatınızı sürdürün biz de bu konuda sizleri destekleyelim diyoruz" yanıtını verdi.

Mutlu, " Biz İstanbul'umuzun bir tarafını sağlam bir tarafını çürük bırakamayız. İstanbul'umuz istiyoruz ki sağlam olsun. Burada başarı oranımız yüzde 99 oldu yüzde 1 kalsın diyemeyiz. İhtiyaç olursa İstanbul'da insanımızın sağlığı güvenliği için yasanın da ruhunda var olan bu koruma tedbirini almak durumundayız. Bu, kanunun verdiği bir yükümlülüktür. Buna ben çok fazla ihtiyaç olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Kamu binalarının yüzde kaçının depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu ise Mutlu, "Başlamış olduğumuz işler dahil İstanbul'da kamu binalarının yüzde 90'ından fazlasının depreme kesinlikle hazır olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Okullarımızdan çocuklarımızdan kesinlikle eminiz. Stoklarımızda iyileştirmemiz gereken binalar var. Bu binalar deprem riskinin bulunmadığı alanlardır. İstanbul'un kuzey kesimleridir. Biz işlemlerimize başlarken riskin yüksek olduğu bölümlerden başlayarak kuzeye gittik. Yüzde 90'ın dışında kalan binaları güvenli görüyoruz " şeklinde yanıtladı.

Zamanın buna fırsat verip vermeyeceği sorusuna ise Mutlu, "Bunu yüce Allah'tan başka kimse bilemez. Herkes tedbirini alma noktasında dikkatli olmak zorundadır. Bizim işimiz zaman hesabı yapmak değil, işlerimizi zamanında bitirmektir " yanıtını verdi.

İstanbul Valisi Mutlu, olası bir deprem anındaki durum için, "Ben kaygılı değilim. İstanbul'u afet anında yönetecek olan ekibimize fevkalade güveniyorum. Ben onları sürekli izliyorum" dedi.

Mutlu, "Allah göstermesin böyle bir sıkıntı olursa İstanbullu İstanbul'u yönetecek herkese güvenebilir. Bu konuyla ilgili herhangi bir kaygı duymaya gerek yok. Elimizden gelen çabayı yeni yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapmamız lazım. Zamanı hep birlikte iyi kullanalım. Bu konuda yetkili olan kurum ve kuruluşlarla halkımızın iyi bir irtibat içinde olarak, süreci değerlendirmesini umut ediyorum" şeklinde konuştu.

“Bugün ülkemizde ve İstanbul’umuzda afetler yaşanmadan önce önlem alma konusunda uluslararası afet politikaları doğrultusunda hayata geçirilen uygulamalarda önemli mesafeler kat edilmiştir” diyen Vali Mutlu gelinen durumu şöyle özetledi: “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kurularak afete yönelik çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlandı. Ayrıca, Dünya Bankası ile T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanan kredi anlaşması çerçevesinde İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Şubat 2006’ da hayata geçirildi. Daha sonra Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile imzalanan kredi anlaşmaları ile ISMEP Projesine yeni finansman sağlandı. Bu proje, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yürütülmektedir.”

İstanbulluları depreme karşı bilinçlendirmek ve olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla başlatılan ‘Harekete Geç’ kampanyası hakkında da bilgi veren Vali Mutlu, “İstanbulluları depreme karşı bilgilendirmek, bilinçlendirmek, katılımlarını sağlayarak daha güvenli ve yaşanılası bir şehir yaratmak için elimizden geleni yapıyoruz. Mayıs ayında başlattığımız ‘Harekete Geç’ kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Kampanya kapsamında Mayıs ayında 22 tv kanalı, 12 gazete ve 15 radyo kanalında kamu spotları yayınlandı. Kitle iletişim araçlarıyla toplamda 10 milyonun üzerinde kişiye mesajımız ulaştı. İstanbullular kampanyaya yoğun ilgi gösterdi, 2736 kişi güvenli yaşam gönüllüsü olmak üzere aramıza katıldı” dedi.

‘Harekete Geç’ kampanyasının Ağustos ayında da hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Vali Mutlu, 39 ilçede İstanbullularla buluşacak bir tanıtımı aktivitesi yapıldığını belirterek olası bir depreme karşı İstanbulluları bilinçlendirerek, el birliğiyle depremin hasarlarını en aza indirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi .
Kaynak: İHA