Mısır Başbakanı Kandil, Yeni Kabinenin İsimlerini Belirledi

Mısır Başbakanı Hişam Kandil’in kuracağı yeni hükümette, eski kabinedeki maliye ve dışişleri bakanlarının yerini koruyacağı bildirildi.

Mısır devlet televizyonunda yayınlanan habere göre Başbakan Kandil’in, yarın kabineyle ilgili yapacağı resmi açıklamadan önce, aralarında Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ve Maliye Bakanı Mümtaz El-Said’in de bulunduğu bakanlarla görüştüğü duyuruldu.

Askeri bir yetkili yaptığı açıklamada, devrik lider Hüsnü Mübarek’in savunma bakanı olarak görev yapan ve 30 yıllık iktidarının ardından düşmesinden sonra ülkeyi yöneten Mareşal Hüseyin Tantavi’nin, yeniden savunma bakanı olacağını söyledi.

Başbakan Kandil’in, daha önce içişleri bakan yardımcısı olan Ahmed Gamal El-Din’i, yeni içişleri bakanı olarak seçtiği de verilen haberler arasındaydı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi değişecek olan kabinede su işleri bakanı olarak görev yapan Kandil’i, geçen hafta, ülkede tekrar güvenliği sağlama ve ülke ekonomisini kalkındırma odaklı bir planlama yapabilecek yeni kabineyi belirlemesi için görevlendirdi.

Ordu, ülkenin içinde bulunduğu geçiş döneminin yanı sıra bütçeyi ve Mursi’nin cumhurbaşkanlığı ofisinde göreve başlamasından hemen önce, geçen ay Anayasa Mahkemesinin İslami yönetim altındaki Mısır parlamentosunu feshetmesi sonucu devraldığı yasama yetkisini de elinde bulunduruyor.

Seçimlerde Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşler’in kontrolü altında bulunan parlamento tarafından bütçesine şiddetle karşı çıkılan ordunun, dışişleri bakanı ve maliye bakanıyla yapılan görüşmede söz sahibi olacağı düşünülüyordu.

Kandil, hükümetin, yeterlilik kriterlerine uygun olarak seçilmiş teknokratlardan oluşmasını istediğini belirtti .
Kaynak: İHA