Davutoğlu, Fransa Dış Politika Enstitüsü’nde Konuştu

Yarın gerçekleşecek Suriye’nin Dostları toplantısına katılmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dış Politika Enstitüsü'nde “Değişen Uluslararası ve Bölgesel Konjonktürde Türk-Fransız İlişkileri” başlıklı bir konuşma yaptı.

Davutoğlu , son dönemde mali kriz ve vizyon eksikliği yüzünden AB ' nin uluslararası alanda etkisinin azaldığını belirterek Türkiye ' nin üyeliğinin AB ' ye güç katacağını iddia etti .

Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında iyimser olduğunu ve bu ilişkilerin yeni bir vizyonla gelişmesinin AB ' nin geleceğine de faydası olacağını ifade eden Davutoğlu , “Yeni bir vizyon geliştirerek , ikili ilişkilerde yeni bir dönemin açılmasını istiyoruz” dedi .

Sarkozy’nin geçen sene Ankara’ya yaptığı 5 saatlik ziyaret dışında 1992 yılından bu yana hiçbir Fransa Cumhurbaşkanı ' nın Türkiye ' yi ziyaret etmediğini hatırlatan Davutoğlu , ABD ve Rusya ile sürdürülen üst düzey temaslardan bahsederek Türkiye ' nin Fransa’yla da iyi ilişkilere girmek istediğini vurguladı .

Davutoğlu , iki ülke arasında yaşanan krizlerin pek çok konuda işbirliğini de azalttığını kaydederek , “Biz yeni bir kriz istemiyoruz , ilişkilere yeni bir vizyonla yaklaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu .

Davutoğlu , son dönemde Türkiye’nin hem bölgesinde hem de Afrika’da ticaret hacmini arttırdığını sözlerine ekledi .

Davutoğlu , kendisine gelen bir soruya “Türkiye , AB yolunda ilerlerken bölge ülkeleriyle de ilişkileri geliştiriyor ve bu durum çelişki yaratmıyor . Bu ülkelerle yakın ilişki , coğrafi ve tarihi bir sorumluluktur” ifadeleriyle cevap vererek hem AB hem de bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu ve Türk dış politikasının böylece çeşitlilik kazandığını belirtti .

Suriye konusunda da konuşan Davutoğlu , Esad yönetimini Türkiye ' nin pek çok sefer uyardığını fakat Beşar Esad’ın verdiği sözleri tutmaması sonucu hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi .

Davutoğlu , Arap Baharı ülkelerindeki demokrasi hareketlerini AB ' nin desteklemesi gerektiğini ve Avrupa Komisyonu’nun başta yeni anayasa hazırlıkları olmak üzere çeşitli önemli kurumsal destekler verebileceklerini belirterek söz konusu ülkelerdeki gelişmelerin hala soğuk savaş döneminin bitmediğini gösterdiğini ifade etti .

Kaynak: İHA