ABD ve Pakistan NATO İkmal Güzergahı İçin Mutabakat Zaptı İmzaladı

Pakistan ve ABD arasında, NATO ikmal güzergahının kullanımına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Pakistan Meclisi tarafından geçtiğimiz hafta onaylanan zapta Savunma Bakanlığı Sekreteri Tuğamiral Farrokh Ahmed ile ABD Maslahatgüzarı Richard Hoagland imza attı.

Anlaşma, 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçerli olacak. Ancak istişarelerin ardından bir yıl daha uzatılması gündeme gelebilecek.

Hoagland yaptığı açıklamada, anlaşmayı, iki hükümet arasındaki artan "şeffaflık ve açıklığın" göstergesi bir adım olarak nitelerken, Pakistan hükümetine verilecek 1.1 milyar dolarlık borcun da zaptın imzalanmasıyla ödenmeye başlanacağını kaydetti.

BM Sözeşmesi'ne göre hazırlanan anlaşma, Pakistan üzerinden Afganistan'a silah ve cephane taşınmasına müsaade etmiyor. Bununla birlikte Afgan Ulusal Ordusu'na askeri teçhizat nakliyatı yapılabilecek. Ayrıca askeri maksat dışında kullanılan gıda ve ilaç gibi her türlü malzemenin de geçişine izin verilecek.

Pakistan anlaşmayla, Afganistan'a giden iki güzergahta kargoların güvenliğini sağlayacak ayrıca geçişlerin hızlı olması için bürokratik işlemleri önemli ölçüde azaltacak .
Kaynak: İHA