Tarihi Camide 97 Yıl Sonra İlk Teravih Namazı

Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii'nde 97 yıl aradan sonra ilk teravih namazı kılındı.

Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii, 2 yıl önce İl Özel İdaresi kaynaklarıyla saman, tuz ve küllerin kullanıldığı özel bir çamur karışımıyla restore edilmişti. 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’da meydana gelen yıkıcı depremlere karşın dimdik ayakta kalmayı başaran tarihi camide her hafta Cuma namazları kılınıyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında teravihlerin kılındığı ve sosyal etkinliklerin yapıldığı Hüsrevpaşa Camii’nin minaresi ve cemaat girişi depremde yıkılınca Van Valisi Münir Karaloğlu’nun talimatıyla bu yıl teravih namazları Süleyman Han Camii’nde de kılınacak talimatı verildi.

Kalenin 100 metre yüksekliğinde kayalıklar üzerine inşa edilen ve kent merkezini kuş bakışı gören camide hazırlıkların tamamlanmasıyla Vali Karaloğlu, beraberinde AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Vali Yardımcı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzzettin Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ve çok sayıda vatandaşlar 97 yıl aradan sonra Süleyman Han Camii’nde ilk teravih namazı kılındı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği nazma valilik namaz sonrası teravihe gelen vatandaşlara irmik helvası ve çay ikram etti.

Namaz çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van depreminde Hüsrevpaşa ve Kaya Çelebi camileri kısmen zarar gördüğünü söyledi.

Vali Karaloğlu, şu an o camilerde tamirat ve tadilat işlerini yapılacağını belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihalelerinin yapıldığını ifade eden Vali Karaloğlu, ‘‘İnşallah en kısa zamanda o camilerimizin tekrar onarımı yapılarak yine ibadete açılacak. 2010 yılında 95 yıl sonra bu camiyi yaparak ibadete açmıştık. Ramazan’da zirveye çıkmak kolay olmadığı için burada teravih namazı kılınmıyordu. Bu sene depremde eski Van şehrindeki camiler zarar görünce teravih namazlarını burada kılalım istedik. Son üç yıldır Van Kalemizde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın sağladığı kaynaklarla kalenin surlarında çok ciddi onarımlar yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. Biz şimdi Van Kalesi'ne çıkan yolu da ihaleye çıkardık. İlanı bu hafta içerisinde yapıldı. İnşallah buraya çıkan yolunda bakım ve onarımını yaptırarak insanların buraya ulaşımını daha da kolaylaştırmış olacağız. Buraların yaşayan mekanlar olmasını istiyoruz. Buraları kentin çok önemli değerleri, sembolleri. Hem Van Kalesi, hem Van Kalesi'nin zirvesindeki Süleyman Han Camii ki, Süleyman Han Camii bu kentin fetih camisidir. Van fethedildiğinde Van'da yapılan ilk camidir. Onun için önemli, sembol bir değerdir Van için. Bu sene İnşallah Vanlı hemşehrilerimiz grup grup buraya gelirler. Buraya çıkışı biraz zor, meşakkatli. Ama çıkınca da güzel bir havası olduğunu görüyorsunuz'' dedi.

Vatandaşların gece camiye ulaşmaları için iniş ve çıkışlarda sorun yaşamamaları için yol güzergahına aydınlatma lambaları bırakıldı.

SÜLEYMAN HAN CAMİİ Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde Kule Camii ya da Vanu Camii olarak adlandırdığı bu caminin, eski bir ibadet yeri olarak Hz. Davut zamanında yapıldığı ve daha sonra İslam'ın yayılışıyla birlikte mescit ve son olarak da 1533'te Sultan Süleyman tarafından tamir edilerek adının Süleyman Han Camii olarak konulduğu belirtiliyor. Kare planlı olup üzeri düz toprak damla örtülü caminin doğu cephesinde yer alan kare prizma kaideli ve silindirik gövdeli minaresinin, Osmanlı'nın yöreye hakimiyetini gösteren sembol bir yapı olduğu ifade ediliyor .
Kaynak: İHA