Anız Yakanlara Destek Verilmesin Talebi

Konya Mahalli Çevre Kurulu, hububatta hasat mevsiminin gelmesi ile birlikte gündeme gelen anız yangınları konusunu masaya yatırıldı.

Vali Yardımcısı Sefa Çetin'in başkanlığında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü toplantı salonunda toplanan üyeler, bir dizi tedbiri uygulamak için karar aldı. Alınan karar, basın yayın kuruluşları ile de paylaşılırken, anız yakan çiftçinin desteklemeden mahrum bırakılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na tavsiye yazısı yazılması öngörüldü.

Toplantıda, hasat sonrası ortaya çıkan anız ve samanın yakılmasının toprakta var olan organik maddelerin ve canlıların yok edilmesinin yanı sıra toprağın ekolojisini bozarak su ve rüzgar erozyonunu artırdığı ve hava kirliliğine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, orman yangınları da çıkaran anız yangınlarının, zaman zaman karayollarında görüşü azaltarak, trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına yol açtığı bildirildi.

Bu nedenle, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na 5491 sayılı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanunun 23.maddesi ile eklenen eklenen ek madde 1-C bendi ile anızın yakılmasının yasaklandığı vurgulandı.

Kararda şu detaylara yer verildi; "Anız yakma yasağının kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, basın ve köy muhtarlıkları aracılığı ile tüm vatandaşlarımıza duyurulmasına, konu ile ilgili olarak basın ve yayın yolu ile çiftçilere eğitim ve bilgilendirme yapılmasına, yasağı ihlal edenler hakkında yasal mevzuatlar çerçevesinde idari yaptırım uygulanmasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan çiftçi kayıt sistemine göre yapılan doğrudan tarım desteklemelerinde, tarlanın anız yangınına maruz kaldığının tespiti halinde belli bir süre ile desteklemeden mahrum bırakılması konusunda bakanlığa tavsiye yazısı yazılmasına karar verilmiştir. "
Kaynak: İHA