Putin Motorcularla Buluştu; Kiev’i Gümrük Birliği’ne Davet Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın tatil kenti Yalta’da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le iki ülke ilişkilerini ele aldı.

Kiev’i Rusya - Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ne davet eden Putin , kararın Ukrayna yönetimine ait olduğunu söyledi .

Çok sayıda bakanla birlikte Ukrayna’ya çıkarma yapan Rusya Devlet Başkanı uzun süredir iki ülke arasında sorun olan Kerch Boğazı krizini de çözdü . Askeri - teknik işbirliği , ortak yatırım , bilim ve kültürel alanlarda bir dizi anlaşma imzalayan iki ülke , Azov denizi ekonomik sahanın paylaşımı ile ilgili konuda uzlaşı sağladı . Görüşmelerin ardından basına değerlendirmede bulunan Putin , “Rusya ve ortakları herhangi bir ülkeyi birliğe girmesi için zorlamayacak . Bu ters tepki oluşturacak bir hareket olur” dedi .

Putin , Ukrayna’nın kendi seçimini ve kararını kendisinin vermesi gerektiğini ifade etti .

Rusya lideri Putin , daha önce yaptığı değerlendirmelerde Kiev’in IMF’ten 10 milyar dolar almak için çalıştığını , Gümrük Birliği’ne dahil olmaları durumunda yıllık kazançlarının 9 milyar doları bulacağını ifade etmişti . Putin’e göre Ukrayna Gümrük Birliği’ne dahil olursa yıllık 1 , 5 - 2 artı büyüme elde edecek . Putin’e Gümrük Birliği daveti nedeni ile teşekkür eden Yanukoviç de , “Biz hayır demiyoruz . Süreci yoğun bir şekilde inceliyoruz . Gelecekte konu ile ilgili kararımızı vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu . Kasım 2011’de Rusya , Belarus ve Kazakistan arasında ortak ekonomik bölge anlaşması imzalanmış , Avrasya Ekonomik Birliği yönünde önemli bir adım atılmıştı . İki ülke arasında uzun süredir kriz olan doğalgaz fiyatları ile ilgili sorunda ilerleme sağlanamadı . Putin basın toplantısında Rusya ve Ukrayna’nın Rus doğalgazı ithalatı ile ilgili konuda sorunu çözmeye hazır olduğunu ifade etti .

Putin , Yalta temaslarına “Gece Kurtları” olarak bilinen motorcu kulübünü ziyaret ederek başladı .

Motora binmeden ayaküstü sohbeti tercih eden Rusya liderine , üzerinde motorcu sembollerinin bulunduğu siyah bir yelek hediye edildi .