Lavrov: Esed’in Ayrılması Gerekmiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre’de gerçekleşen Suriye konferansı sonrası düzenlediği bazın toplantısında Suriye lideri Beşşar Esed’in görevi bırakmasının gerekmediğini söyledi.

Sonuç bildirgesinin yayınlanmasının ardından konuşan Lavrov, Suriye halkına herhangi bir geçiş süreci empoze etme girişiminin doğru olmadığını söyledi.

Cenevre 'de basın mensuplarına açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye hükümeti, muhalefet ve diğer grupların yer aldığı “geçiş hükümeti” kurulması konusunda katılımcıların hemfikir olduğunu ifade etti.

Suriye 'de akan kanın ve şiddetin durması için acil önlem alınması ve çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini kaydeden Annan, 6 maddelik barış planının uygulanmadığı için sorunun derinleştiği uyarısında bulundu. BM Daimi Temsilcileri, Türkiye, Irak, Katar ve Kuveyt 'in katıldığı Cenevre 'de gerçekleşen Suriye zirvesi sonrası ortak bir bildiri yayınlandı.Annan 'ın açıklamalarının ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov birer basın toplantısı düzenledi.

İki bakana göre tam anlamı ile bir barış anlaşmasını sağlamak henüz erken. Suriye lideri Esed 'in geçiş hükümetinde yer alma fikrinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Clinton, “Muhalefet temsilcilerinin bunu onaylamaz. Esed gitmek zorunda. Ellerinin kanı ile Esed 'in karşılıklı güven testini geçmesi mümkün değil” dedi.

Geçiş süreci ile ilgili dışarıdan herhangi bir sürecin empoze edilmesinin doğru olmadığını savunan Lavrov ise, Moskova 'da düzenlenebilecek yeni bir zirveye İran ve Suudi Arabistan 'ın da davet edilebileceğini vurguladı.