Kofi Annan, Bm Genel Kurulu’nda Konuştu

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan “Suriye giderek daha fazla kutuplaşıyor ve daha radikal hale geliyor” dedi.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 'ndaki 'Suriye ' toplantısında konuştu.

Suriye 'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Annan “9 gün önce Şam 'da Esed ile görüştüm. Kendisine planın uygulanmadığını belirterek, taahhütlerini yerine getirerek askeri duruşundan vazgeçmesi ve gözle görünür adımlar atması konusunda çağrıda bulundum. Ayrıca ona yolunu değiştirecek stratejik bir karar alması konusunda çağrıda bulundum. Arabuluculuk çabalarım çerçevesinde Suriye yönetiminin işbirliği yapmasını istedim. Esed de temel engelin militanların hareketleri olduğunu söyledi.

Bütün taraflar şiddete son vermelidir, ama öncelik ve sorumluluk hükümete aittir. O zamandan beri şehirlerin bombalanması yoğunlaştı. Esed'in meclise hitaben yaptığı konuşmasında, istikametini değiştirdiğine yönelik bir belirti yok. 6 maddelik planın kabul edilmesine ve BM gözlemcilerinin Suriye'ye gönderilmesine rağmen, plan uygulanmıyor. Şiddet artıyor, kriz tırmanıyor. Suriye giderek daha fazla kutuplaşıyor ve daha radikal hale geliyor. Suriye'nin komşuları da bu krizin yayılmasından giderek daha fazla endişe duyuyorlar” diye konuştu.

Kaynak: İHA