Kars’ta Sebze Üretimi Yeni Gelir Kaynağı Oluyor

Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi (BTC)’nin 3 milyon ABD Doları maddi desteği ile Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi (SÜRKAL) tarafından 2003’ten bu yana uygulanan projeden elde edilen sonuçlar açıklandı.


BTC finansal ve teknik destek sağladığı ve SÜRKAL tarafından 2003 yılından beri Susuz, Selim ve Sarıkamış ilçelerinin 26 köyünde yürütülen SÜRKAL Projesi faaliyetleriyle ulaşılan sonuçlar ve elde edilen deneyimlerin paylaşıldığı toplantı Kars’ta yapıldı. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Yurdalan, Selim ve Sarıkamış ilçelerinin kamu kuruluşları yöneticileri ile çok sayıda üretici katıldı.

Toplantı sonunda projeye destek sağlayan kuruluşlara plaket verildi.

SÜRKAL Projesi kapsamında BTC şirketinin sağladığı 3 milyon ABD Doları tutarında maddi desteğin haricinde, kamu ve diğer kalkınma kuruluşlarından da 3,4 milyon ABD Doları eş fon sağlandı. Bu fonlarla 26 köyde gerek tarım gerekse hayvancılık alanında gelir getirici faaliyetler desteklendi.

BTC Toplumsal Yatırım Programı (TYP) Kars Projesi Yürütücüsü SÜRKAL Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Demir, 8 yıl devam eden proje için bugüne kadar BTC’den yaklaşık 3 milyon ABD Doları maddi destek aldıklarını ve bu kaynağı proje köylerindeki üreticiler yararına etkin şekilde kullandıklarını belirtti.

Rahmi Demir, BTC TYP Kars Projesi’ne kendi fonları dışında kamu ve diğer kalkınma kuruluşları ile yararlanıcılardan ayni ve nakdi katkılarla yaklaşık 3,4 milyon ABD Doları üzerinde eş fon sağlayarak, yörenin kalkınmasına önemli katkıları olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan BTC Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan Mumcu, “BTC boru hattı 1076 km yol alarak insanı, doğası ve kültürü ile çok etkileyici bir coğrafyadan geçerek Akdeniz’de Ceyhan Terminali’ne ulaşıyor. Böylesine etkili bir coğrafyada yol alırken boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına katkı sağlanması, bölgede önemli bir yatırımcı kuruluş olarak şirketimizin ana faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle, BTC olarak 2003-2012 arası ek yatırım programlarına 37,5 milyon ABD doları kaynak ayırdık. Hayata geçirilen projeler aracılığıyla kamu, uluslararası kurumlar, kalkınma ajansları ve yerel halktan sağlanan fonlarla başlangıç miktarına ek olarak boru hattı güzergâhındaki yerleşim birimlerine yaklaşık 80 milyon ADB doları değerinde eş fon getirildi.

Bu hacimde ve bu kadar uzun soluklu bir sürdürülebilir kalkınma uygulaması hem dünya için bir örnek oluşturdu, hem de bu uygulamaların Türkiye’de gerçekleşiyor olması Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk deneyimi için çok önemli bir artı oldu.” dedi.