MEGİAD, Gümrük İşlemlerini Kolaylaştıracak Protokolden Memnun

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında imzalanan protokol, Mersinli işadamlarını sevindirdi.

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy, protokolün hem zaman kaybını ortadan kaldıracağını hem de ihracatta rekabet gücünü artıracağını belirtti.

MEGİAD Başkanı Alper Gürsoy, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TİM arasında imzalanan protokolü çok önemsediklerini ifade etti.

Protokolün, ihracatta rekabet gücü kazandıracağına işaret eden Gürsoy, iş dünyası için büyük önem taşıyan protokolün bir liman kenti olan Mersin’i de yakından ilgilendirdiğini dile getirerek, “Gümrük işlerinin hızlanması, bürokratik işlemlerin minimum seviyeye indirilmesini sağlayacak protokol sayesinde maliyetler düşecek ve ihracat ibresi hızla yükselecek” dedi.

Protokolün sağlayacağı kolaylıkları da sıralayan Gürsoy, protokolde ihracatta gümrük işlerinin hızlandırılmasını sağlayacak en önemli detaylardan birisinin, ‘Tek Pencere Sistemi’ olduğunu kaydederek, “Bu sistem sayesinde ihracatçı tek bir noktaya başvuracak ve sadece o noktadan onay alarak ihracat yapması sağlanacak. Dolayısıyla bu sistem, gümrük işlemleri sırasındaki zaman kaybının önüne geçecek” ifadelerini kullandı.

Protokolle gümrükte yaşanan bürokratik engellerin aşılacağına da dikkat çeken Gürsoy, anlaşmayla ihracat işlemlerinin hızlanacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Liman kenti Mersin’i daha fazla ilgilendiren bu anlaşma, Mersin’in ihracat kapasitesini önemli ölçüde arttıracak ve uluslararası pazardaki rekabetimizi hızlandıracak.” Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin, liman kullanıcılarının hizmetlerini hızlandırmak için liman hizmeti ile ilgili taleplerin depozito bedeli ödemeden yerine getirilebileceğini duyurduğunu da anımsatan Gürsoy, “İhracatın önünü açan bu kararın yanında Bakanlığın imzalamış olduğu bu protokol ile beraber Mersin, dış ticaret atağını sürdürecek” dedi.

Kaynak: İHA